Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Aleksejs Loskutovs uzskata, ka koalīcijas izvirzītais Valsts prezidenta amata kandidāts Valdis Zatlers, pieņemot papildus atlīdzību par savu mediķa darbu, rīkojies nosodāmi, taču patlaban Krimināllikums un Administratīvo pārkāpumu kodekss to neaizliedz, tādēļ KNAB nevar pret to vērsties.
Loskutovs portālam "Delfi" sacīja, ka pirms salīdzinoši neilga laika toreizējais veselības ministrs Gundars Bērziņš (Tautas partija) rosināja likumos noteikt administratīvo atbildību mediķiem un citu publisko profesiju pārstāvjiem, kas pieņem papildus atlīdzības par savu profesionālo pienākumu pildīšanu. Tomēr likumu grozījumi "iestrēga Saeimā" un tā arī nav pieņemti, līdz ar to šo publisko profesiju pārstāvjus nav iespējams sodīt par papildus atlīdzību saņemšanu.

"Es uzskatu, ka tas nav labi darīts, jo šādā gadījumā ārsts grauj sabiedrības uzticību mediķu profesijai. Turklāt jāņem vērā, ka ārsts izmanto valsts vai pašvaldības resursus," sacīja Loskutovs.

Loskutovs uzsvēra, - šobrīd nav pieņemti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas mediķiem liegtu iespēju saņemt papildus atlīdzību, tomēr izvērtēšanas vērts esot fakts – vai Zatlers saņēmis papildus atlīdzību par savu mediķa darbu, vai kā slimnīcas direktors un galvenais ārsts. No intervijām medijos esot noprotams, ka atlīdzību viņš saņēmis par mediķa darbu, līdz ar to "KNAB nekādas pārbaudes nevar uzsākt," skaidroja Loskutovs.

Pēc viņa domām, Zatlera rīcība vairāk analizējama no mediķu ētikas viedokļa, nevis saistībā ar kādiem iespējamiem likumu pārkāpumiem, tāpat ir aktuāls jautājums par nodokļu nomaksu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Komunikāciju daļā portālam "Delfi" pavēstīja, ka VID veic pārbaudes par dažādos avotos izskanējušo informāciju par Zatlera pieņemtajām atlīdzībām, taču likums patlaban liedzot VID sniegt ziņas par konkrētu nodokļu maksātāju – šajā gadījumā Zatleru.

Savukārt sabiedrības par atklātību "Delna" vadītājs Roberts Putnis uzskata, ka Zatlera izteikumi "par nelikumīgajiem maksājumiem faktiski ir morāla indulgence visiem aplokšņu algu maksātājiem – uzņēmumiem, kas krāpj valsti, savus darbiniekus un negodīgi kropļo konkurenci, jo "apstākļi spiež"."

Jau vēstīts, ka Zatlers portālam "Delfi" atzina, ka ir ņēmis papildus atlīdzību par savu mediķa darbu, taču nevēlējās komentēt, cik liela tā bijusi.

"Cilvēki izsaka savu pateicību. Gribam mēs vai negribam – tā eksistē, ne tikai pie mums, bet arī daudzās citās valstīs, tostarp pat Zviedrijā. Tās zināmā veidā ir pacienta un ārsta intīmās attiecības, "sacīja Zatlers, norādot, ka "sabiedrība patlaban cieš no tā", ka ap šo jautājumu ir radīta problēma. Pēc Zatlera domām, šie jautājumi pēc iespējas ātrāk ir jāatrisina, tas atvieglotu dzīvi pacientiem un mediķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!