Foto: DELFI
Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) panākusi, ka "dienesta auto" nodoklis neatteiksies uz zemnieku un zvejnieku saimniecībām, bet sola turpināt sarunas ar valdību, lai panāktu atvieglojumus visiem lauksaimniecības uzņēmumiem un uzņēmējiem, informēja LOSP pārstāve Krista Garkalne.

LOSP sarunās ar valdību centīsies panākt, lai nodoklis neattiektos arī uz jebkuras citas uzņēmējdarbības formas lauksaimniecības uzņēmumiem, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu. "Mūsuprāt, arī veterinārārstiem ir jāpiemēro atbrīvojums no nodokļa," teikts LOSP paziņojumā.

LOSP valdes locekle Mairita Blūma norāda, ka "lauksaimniecības sektorā neko nevar vērtēt pēc uzņēmuma reģistrācijas formas, jo neatkarīgi no tās, ražošanas process visām saimniecībām ir vienāds, arī saimnieciskā darbība ir vienāda un nevar tikt izdalīta. Lauksaimniecība nav strikti terminēta nozare, kurā saimniekojot ir izdalīts konkrēts darba laiks, kā citos sektoros no pulksten 8 līdz 17, tāpēc svarīgi ir panākt, lai šajos valdības noteikumos tiktu iestrādāts, lai tie neattiecas uz lauksaimniecības produkciju ražojošiem uzņēmumiem."

LOSP valdes loceklis Edgars Treibergs pauž, ka atvieglojumi būtu jāattiecina arī uz ciltsdarba speciālistiem un pārraugiem, jo arī tiem ir nenormēts darba laiks un tie veic ar lauksaimniecisko ražošanu saistītas darbības.

Jau ziņots, ka no 1.janvāra stājās spēkā jaunais "dienesta auto" nodoklis, ko iekasēs par dienesta automašīnas izmantošanu privātajām vajadzībām. Nodokļa likme ir atkarīga no auto dzinēja. Ja spēkrata dzinēja tilpums ir līdz 1500 kubikcentimetriem ieskaitot, darba ņēmēja gūtais labums mēnesī būs 40 lati, bet mēnesī maksājamā nodokļa summa - 22,7 lati. Automašīnām ar dzinēja tilpumu no 1501 līdz 2500 kubikcentimetriem, ieskaitot, gūtais labums būs 70 lati mēnesī, bet nodoklis - 39,73 lati. Auto ar dzinēja tilpumu no 2501 līdz 3500 kubikcentimetriem gūtais labums būs 100 lati, bet nodoklis - 56,75 lati, savukārt, ja dzinēja tilpums pārsniedz 3500 kubikcentimetrus - gūtais labums būs 150 lati un nodoklis mēnesī sasniegs 85,13 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!