Latvijas Pirmās partijas (LPP) valde trešdien pieņēmusi lēmumu nevirzīt LPP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja, Latvijas Evaņģēliski Luteriskās baznīcas mācītāja Jāņa Šmita likumdošanas iniciatīvu noteikt krimināllikumā atbildību par nievājošu vai pazemojošu materiālu izplatīšanu par ticību un reliģisko pārliecību, informēja LPP preses sekretārs Edgars Vaikulis.
LPP uzskata, ka veselā sabiedrībā, kurā nav degradējusies vispārcilvēcisku un morālu vērtību sistēma, sabiedrībai un medijiem pašiem jābūt izpratnei par šādiem jautājumiem, taču ar likuma normām to regulēt vai ierobežot nav iespējams.

Partijas valde uzsver, ka vārda brīvība ir demokrātiskas sabiedrības garants, taču brīvība arī nozīmē atbildību par savas rīcības sekām.

Tāpēc LPP aicina sabiedrību, nevalstiskās organizācijas, politiskas organizācijas, politiķus un īpaši medijus atturēties no publiskas personu reliģiskas pārliecības vai reliģisku organizāciju darbības aizskaršanas, izplatot nievājošus vai pazemojošus materiālus par ticību, reliģisku pārliecību, rituāliem vai ceremonijām, kā arī atturēties no tādām pašām darbībām, ja tās var aizskart tādas personas vai cilvēku grupas, kas nepiekopj nekādu reliģiju vai ticību.

Vaukilis portālam “Delfi” norādīja, ka valde izteica atbalstu priekšsēdētājam Šmitam, ka viņš ar savu priekšlikumu ir izraisījis sabiedrībā diskusiju par mediju atbildību, izmantojot demokrātiskā valstī garantēto vārda brīvību, nepazemot ticīgus cilvēkus vai cilvēkus, kas nepiekopj nekādu reliģiju. Valdei gan konstatēja, ka “atsevišķi masu mediji, aizstāvot savas tiesības rakstīt un teikt jebko, ir ignorējuši Saeimas deputāta un cilvēka tiesības izteikt savu viedokli, vēl vairāk - izplatījuši nievājošus un pazemojošus materiālus par viņu pašu”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!