Pēc biedrības "Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija" (LPPA) rīcībā esošās informācijas, 2010.gada valsts budžeta projektā sabiedriskā transporta pakalpojumu zaudējumu segšanai paredzētais finansējums var tikt samazināts par 33% pret 2008.gada finansējumu. LPPA uzskata šādu samazinājumu par nepieļaujamu, informēja asociācijas vadītājs Pēteris Salkazanovs.

Šogad valsts budžetā jau par 10% tika samazināts finansējums zaudējumu segšanai. Rezultātā pārskatītas kvalitātes prasības, pārskatīti darba samaksas nosacījumi, optimizēti maršruti un reisi, tika likvidēts finansējums republikas nozīmes pilsētām no valsts budžeta, samazināts iedzīvotāju kategoriju skaits, kuras var izmantot sabiedrisko transportu ar atvieglojumiem.

Neskatoties uz to, nesegtie zaudējumi pārvadātājiem par transporta pakalpojumiem 2009.gada pirmajā pusgadā jau sasniedz apmēram septiņus miljonus latu.

Finansējuma samazināšanas rezultātā uzņēmumi nespēs pildīt finansiālās saistības. LPPA brīdina, ka tiks atlaisti daudzi darbinieki un iespējami uzņēmumu bankroti. Tas savukārt novedīs veiksmīgi veidoto sabiedriskā transporta nozari pie sabrukuma, kuras atjaunošana prasīs lielākus finanšu līdzekļus nekā tie ir nepieciešami šobrīd.

Biedrība LPPA ir patiesi nobažījusies par 2010.gada valsts budžeta projekta pašreizējo virzību.

"Neredzam iespēju tālākai reisu un maršrutu skaita samazināšanai, jo tāda jau tika veikta šogad, kā arī valsts noteikto iedzīvotāju kategoriju skaita samazināšanai, kuras var izmantot sabiedrisko transportu ar atvieglojumiem (invalīdi, pirmskolas vecuma bērni, bērni bāreņi). Krīzes situācijā ir svarīgāk kā vēl nekad nodrošināt iedzīvotāju nokļūšanu uz darbu, slimnīcām, skolām un novadu centriem. Iedzīvotāju finansiālais stāvoklis ir strauji pasliktinājies, kā rezultātā nav iespējama tarifu celšana," teikts asociācijas paziņojumā.

Tāpēc LPPA uzskata, ka nepieciešama finansējuma saglabāšana sabiedriskā transporta pakalpojumu zaudējumu segšanai 2009.gada līmenī, kas nodrošinās iedzīvotājiem pieejamus sabiedriskā transporta pakalpojumus arī krīzes situācijā.

Savukārt satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) otrdienas vakarā atzina, ka zināms samazinājums būšot, taču patlaban tas neesot tik liels kā min autopārvadātāji. Konkrētu samazinājumu viņš nenosauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!