Foto: F64
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa partijas LPP/LC jauniešu organizācijai biedrībai "Pirmie" šodien nolēma piemērot administratīvo sodu 50 latu apmērā par pagājušā gada 11.decembrī organizēto nesankcionēto protesta akciju pie valdības ēkas blakus "telšu pilsētiņai".

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīgs Kaspars Sadauskis, šis naudas sods piemērots biedrībai kā juridiskai personai. Tiesas lēmumu 20 dienu laikā iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā ziņots, saskaņā ar Valsts policijas preses pārstāvja Aigara Bērziņa teikto administratīvā lietvedība par biedrības "Pirmie" aktivitātēm tika sākta pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 174.3 panta - par sapulču, gājienu un piketu, kā arī publisko izklaides un svētku pasākumu noteiktās organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu. Saskaņā ar šo likuma pantu atbildīgās personas var tikt sodītas, izsakot tām brīdinājumu vai uzliekot naudas sodu fiziskajām personām līdz 250 latiem, vai piemērojot administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm, bet juridiskajām personām uzliek naudas sodu līdz 2000 latu.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 11.decembra vakarā pie Ministru kabineta ēkas protestējošie "telšu pilsētiņas" iemītnieki neļāva protesta akcijā iesaistīties biedrībai "Pirmie". Biedrības pārstāvji bija atveduši teltis un mucu ar zariem, kas bija novietota Brīvības bulvārī Kristus piedzimšanas pareizticīgo katedrāles pusē, mikroautobusu pieturā.

Jauniešu atvestās un bez uzraudzības atstātās mantas savāca policisti, kuri tās aizveda prom. Savukārt "telšu pilsētiņas" iemītnieki uzstāja, ka biedrības "Pirmie" piedalīšanās protesta akcijā nav nepieciešama, un kāds no protestētājiem demonstratīvi saplēsa jauniešu atnesto plakātu.

Vēlāk gan biedrība "Pirmie" izplatīja paziņojumu, ka pie Ministru kabineta ir uzstādījusi četras teltis un aicina protesta akcijai pievienoties arī citus jauniešus.

Kā norādīja biedrības "Pirmie" preses sekretārs Eldars Loginovs, par biedrības turpmāko rīcību saistībā ar minēto spriedumu vēl jāvienojas valdei, kuras nākamā sēde gaidāma pēc nedēļas.

Loginovs arī pastāstīja, ka sākotnēji biedrība plānojusi tiesas spriedumu pārsūdzēt, jo uzskata, ka nopietnus pārkāpumus nav izdarījusi un protesta akcija norisinājās miermīlīgi. Tomēr gala lēmums jāpieņem valdei, viņš uzsvēra.

Tomēr no šodienas tiesas lēmuma izriet, ka biedrības "Pirmie" valdes loceklis un pārstāvis tiesā Pēteris Dimants savu "vainu pārkāpuma izdarīšanā atzina pilnībā, izdarīto nožēloja un apņēmās turpmāk nepieļaut līdzīgus likumpārkāpumus".

Tiesa konstatēja, ka biedrība "Pirmie" rīkojusi publiski izsludinātu piketu, nesaskaņojot to ar pašvaldību un nenodrošinot personas, kuras pasākuma laikā uztur kārtību, kā to paredz likums "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!