Foto: F64
Opozīcijā esošā partija LPP/LC arī pēc otrdien notikušajām sarunām ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) neatbildēja par iesaistīšanos valdībā, savu lēmumu solot paziņot tikai 12.aprīlī, bet līdz tam solot nodrošināt atbalstu mazākumvaldības valstiski svarīgiem lēmumiem.

Par to informēja LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers. Viņš norādīja, ka LPP/LC sliecas "atbalstīt Latviju, lai tā izietu no krīzes, par formu varēsim runāt pēc 12. aprīļa".

Viņš skaidroja, ka nākamajā pirmdienā, kad iecerētas nākamās LPP/LC un JL sarunas, tajās nevarēs piedalīties LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš, bet tad jau nāk Lieldienas, un šajā laikā Latvijas iedzīvotājus nevajadzētu apgrūtināt ar ziņām par valdības veidošanas sarunām, tāpēc lēmumu pieņems pēc lieldienām.

Pēc tikšanās ar premjeru Šlesers otrdien nāca klajā ar jauniem nosacījumiem, uz kādiem LPP/LC varētu ieiet valdībā. Viņš atkārtoti pieminēja rīcības plānu pusgadam, kurā būtu jāiekļauj arī konkrēti projekti, piemēram, Rīgas Ziemeļu šķērsojums, izstāžu centra pie lidostas attīstība, kam būtu nepieciešams valsts atbalsts.

Viņš norādīja, ka LPP/LC vēlētos arī ministriju skaita samazināšanu, tiesa, atsakoties nosaukt konkrētas ministrijas, kuras būtu jālikvidē. Viņš pauda, ka LPP/LC varētu ieiet valdībā ar diviem trīs ministriem, nevis trīs četriem, kā tas izskanējis līdz šim.

Viņš gan auda, ka tikšanas laikā guvis apstiprinājumu, ka JL vēlas redzēt LPP/LC koalīcijā, par ko viņam iepriekš bija šaubas, taču LP/LC grib skaidru plānu par valdības rīcību, uzsverot, ka tikmēr stabilitāte valstī tiks nodrošināta un LPP/LC rīkosies valstiski.

Turpmākajās sarunās LPP/LC arī gribētu iegūt pārliecību, ka šīs partijas uzņemšanu koalīcijā atbalsta visas pašreizējās koalīcijas partijas, kā arī gribētu saņemt solījumus, ka beigsies neveiksmīga retorika starp opozīcijas un pozīcijas politiķiem.

Premjers pēc tikšanās atzina, ka "sarunas ir tikko sākušās, pēc nākamajām varēs pateikt, vai ir kādi punkti", kuros ir līdzīgi viedokļi un vai ir tādi, kuros ir domstarpības. Viņš sacīja, ka otrdien panākta vienošanās ar LPP/LC, ka sarunu laikā līdz 12.aprīlim notiks arī regulārās konsultācijas ne tikai par valdības sastāv, bet arī par ikdienas darba kārtības jautājumiem Saeimā. LP/LC arī solīja atbalstu būtiskiem jautājumiem, piemēram, PVN likuma grozījumiem, atbalstot likmes samazināšanu tikai viesnīcām un samazinātas likmes piemērošanu vēl uz gadu presei, kā to lēma koalīcija.

Premjers norādīja, ka patlaban ar LPP/LC tiek diskutēts "vai nu par pievienošanos, vai citām sadarbības formām".

Portāls "Delfi" novēroja, ka pats LPP/LC līderis tikšanos ar JL pārstāvjiem nokavēja. Premjeru Valdi Dombrovski, JL vadītāju Solvitu Āboltiņu un JL valdes locekli, ekonomikas ministru Arti Kamparu sagaidīja tikai LPP/LC ģenerālsekretārs Vitālijs Aizbalts, un kādu brīdī bija izveidojies neveikls klusums un JL politiķi sēdēja pie tukša galda.

Jau ziņots, ka TP trešdien nolēma pamest Dombrovska valdību pēc premjera atteikuma slēgt divpusējo vienošanos par "četriem punktiem" ekonomikas glābšanai, taču solīja valdību negāzt un atbalstīt valstij svarīgus lēmumus. Palikušie koalīcijas partneri pauda gatavību atbalstīt Dombrovska valdības darbu arī turpmāk, paužot pārliecību, ka tā var strādāt mazākumā līdz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Taču koalīcija arī nolēma sākt sarunas ar LPP/LC, aicinot opozīcijā esošo partiju iesaistīties valdībā.

Pēc lielākās koalīcijas partijas – TP – aiziešanas no valdības, Ministru kabinets Saeimā zaudēja 19 deputātu balsis, tiesa, vēlāk no TP izstājas Aija Barča, kas ievēlēta no Liepājas partijas. Viņa solīja turpmāk atbalstīt mazākumvaldību svarīgajos jautājumos.

Koalīcijai kopumā palikušas 44 balsis ("Pilsoniskā Savienība" – 7, "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – 5, JL – 15, ZZS – 17), taču deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS) ilgstoši slimo un sēdes neapmeklē. Vēl valdība var rēķināties ar trīs SCP deputātu atbalstu. Tāpat atbalstu svarīgajos jautājumos solīja opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas Centrs" un LPP/LC, kurai ir desmit balsis Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!