Foto: AFI
Divās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) komiteju sēdēs šonedēļ pieņemts lēmums aicināt pašvaldības nepārņemt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) profesionālās izglītības iestādes, informēja LPS.

Šāda vienošanās, izskatot ministrijas sagatavoto profesionālās izglītības iestāžu optimizācijas plānu, panākta Novadu apvienības valdes sēdē, akcentējot nesakārtoto profesionālo izglītības iestāžu finansējumu.

Neskaidras profesionālās izglītības iestāžu finansēšanas dēļ pašvaldības no profesionālās izglītības iestāžu pārņemšanas aicinājusi atteikties arī LPS Izglītības un kultūras komitejas un Bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumu apakškomitejas sēde.

Vēl skarbāk IZM iecerēto profesionālo izglītības iestāžu nodošanu pašvaldībām vērtējusi LPS profesionālās izglītības darba grupa, kuras sēdē Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs ministrijas uzsākto profesionālo skolu nodošanu pašvaldībām nodēvēja par uzspiešanu.

Līdz ar to darba grupa nolēma aicināt neļaut IZM turpināt līdzšinējo taktiku, "apstrādājot" pašvaldības pa vienai un pierunājot pārņemt to teritorijā esošās profesionālās skolas.

Plānu ir paredzēts īstenot sešu gadu laikā. Profesionālās izglītības iestādes ir paredzēts nodot pašvaldībām pakāpeniski, bet ne vēlāk kā pēc sešiem gadiem, pamatojoties uz brīvprātības principu un atbilstoši valdības apstiprinātai finansēšanas kārtībai.

Jau ziņots, ka IZM Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktors Jānis Gaigals iepriekš intervijā norādīja, ka absolūts vairākums ministrijas uzrunāto pašvaldību ir apliecinājušas savu gatavību un ieinteresētību pie zināmiem nosacījumiem pārņemt IZM padotībā esošās profesionālās skolas.

Tomēr Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā notikušajā novadu vadītāju sanāksmē klātesošie apgalvoja, ka Gaigals, pašvaldības iepazīstinot ar plānoto profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizāciju, rādījis atšķirīgu variantu no Ministru kabinetā apstiprinātā.

Kā ziņots, pēdējā valdības sēdē apstiprinātais optimizācijas plāns paredz līdz 2015.gadam reorganizēt gandrīz pusi no IZM padotībā esošajām profesionālās izglītības iestādēm.

No pašreizējām 59 profesionālās izglītības iestādēm IZM piedāvājusi saglabāt 33, tai skaitā 14 kompetenču centrus, savukārt desmit skolas plānots nodot pašvaldībām, kuras tās apvienotu ar vispārējās izglītības vai interešu izglītības iestādēm. Minēto pasākumu rezultātā profesionālās izglītības iestāžu valstī plānots samazināt par 16.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!