Foto: LETA

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) plāno rosināt no likuma "Par pašvaldībām" izslēgt 93.pantu, kas dod tiesības vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram atstādināt no amata pienākumu pildīšanas pašvaldības vadītāju.

LPS priekšsēža vecākais padomnieks Māris Pūķis atklāja, ka LPS nekad nav atbalstījusi šāda panta iekļaušanu likumā, jo pirms šī panta iekļaušanas ir sekmīgi darbojusies Eiropas vietējo pašvaldību harta, kurā ir paredzētas tiesības ministram sasaukt pašvaldības domes ārkārtas sēdi, kurā izskata jautājumu par priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata.

Šī harta paredz, ka gadījumā, ja ministrs nav apmierināts ar pašvaldības vadītāja darbu, viņš sasauc domes ārkārtas sēdi, uzraksta pamatojumu, kāpēc domes vadītājs ir atlaižams. Un tad par to lemj paši deputāti.

"Ja dome ietiepjas un, neskatoties uz pārliecinošiem argumentiem, neatstādina mēru, viņa uzņemas par to atbildību. Un tad var sagatavot likumprojektu Saeimai, kas lemj par domes atlaišanu," sacīja Pūķis. Šāda kārtība nodrošina, ka domes vadītājs ir atbildīgs savu iedzīvotāju, nevis ministra priekšā.

Viņaprāt, likuma 93.pants ir greizs, un tāpēc LPS to rosinās izslēgt. Jautāts, kad LPS rīkosies, viņš atzina, ka uzreiz tas nenotiks, bet gan brīdī, kad būs vairāk laika tam pievērsties. "Mēs pie izdevības un mierīgākiem apstākļiem mēģināsim to atcelt," noteica LPS pārstāvis.

Likuma 93.pants noteic: ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas. Rīkojums triju dienu laikā pēc tā pieņemšanas publicējams laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Domes priekšsēdētājs uzskatāms par atstādinātu no amata pienākumu pildīšanas ar dienu, kad laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicēts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojums par domes priekšsēdētāja atstādināšanu no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!