Foto: AFI

Jau nākamā gada sākumā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde plāno tikties ar premjeru Valdi Dombrovski (V) un finanšu ministru Andri Vilku (V), lai aktualizētu jautājumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalījumu starp valsti un pašvaldībām nākamo trīs gadu periodā, ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

"Kaut kas ir jādara, lai cilvēkiem nav jābrauc prom no valsts," neapmierinātību ar ceturtdien prezidenta izsludināto nākamā gada valsts budžetu pauda LPS vadītājs. Vienlaikus pašvaldību vadītāji nezaudē cerību, tādēļ jau nākamā gada sākumā kopā ar valdības vadītāju un finanšu ministru vēlas meklēt situācijas risinājumu.

Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS) žurnālistiem norādīja, ka, neskatoties uz izsludināto nākamā gada budžetu, par šo jautājumu jāturpina runāt, jo risinājums pašvaldībām ir nepieciešams un tās ar esošo situāciju samierināties negrasās.

Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs uzsvēra, ka pašvaldībām ir būtiski zināt, kādi būs to ienākumi tuvāko divu līdz trīs gadu laikā, tādēļ nepieciešams veikt detalizētus aprēķinus. "Cilvēki lēmumus pieņem, cilvēki lēmumus atceļ," bilda Lielmežs, minot, ka pašvaldības cer uz valsts ceļu finansējuma grozīšanu.

Arī Jūrmalas mērs Gatis Truksnis bilda, ka pašvaldības pašreizējā situācija katastrofāli neapmierina un tās vēlas ilgtermiņa stabilitāti.

Prezidenta preses dienestā informēja, ka tikšanās laikā LPS valde informējusi Valsts prezidentu par iespējamo visu pašvaldību deputātu sapulces sasaukšanu 2013.gada janvārī.

LPS valdes pārstāvji pauda viedokli, ka valdības virzītais un akceptētais priekšlikums par IIN sadalījumu atstās ļoti nopietnas sekas uz ikvienas pašvaldības darbību, ņemot vērā to, ka pašvaldībām uzticēto pienākumu apjoms ir pieaudzis, bet finansējuma apjoms samazinājies. Sarunā šis bija visplašāk pārrunātais jautājums, kura kontekstā LPS valdes pārstāvji uzsvēra, ka arī budžeta ieņēmumu pieauguma ziņā pašvaldībām plānots desmit reizes mazāks budžeta pieaugums nekā valstij.

Valsts prezidents informēja, ka jau tuvākajā laikā iesaistītajām pusēm plānots sākt diskusijas ar Valsts prezidenta izveidoto ekspertu grupu pārvaldības pilnveidei, lai apspriestu tās izstrādātā ziņojuma projektu, kas skar pašvaldību sistēmas pilnveidošanas iespējas. Ekspertu grupas materiālos ietvertais un Valsts prezidenta atbalstītais virziens skar pašvaldību pilnvaru paplašināšanas un pašvaldību savstarpējas sadarbības jautājumus, kā arī vietējo iedzīvotāju līdzdalības iespējas lēmumu pieņemšanā, deputātu amatu ieņemšanas ierobežošanas jautājumus, deputātu skaita regulēšanu dažāda lieluma pašvaldībās un citus pašvaldību darbam nozīmīgus jautājumus.

Noslēdzot diskusiju, Valsts prezidents Bērziņš LPS valdei solīja iniciēt trīspusēju tikšanos ar valdības vadītāju, lai pašvaldībām aktuālos jautājumus apspriestu klātienē.

Jau ziņots, ka 2013.gada budžets paredz, ka pašvaldību budžetiem nākamgad tāpat kā līdz šim plānots novirzīt 80%, bet valsts budžetam - 20% no IIN ieņēmumiem, un valsts pašvaldībām pilnā apmērā garantēs iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus.

LPS galvenā prasība bija noteikt iedzīvotāju ienākuma daļu pašvaldību budžetos vismaz 85% apmērā vai arī kompensēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu pašvaldībām 32 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!