Foto: LETA

Slimnīcas personāls nav spējīgs samaksāt 20 vai 70 eiro katru mēnesi par veselības apdrošināšanu, pēc tikšanās ar veselības ministri Andu Čakšu žurnālistiem pavēstīja Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Kalējs norādīja, ka tikšanās laikā biedrība teorētiski tika iepazīstināta ar trim apdrošināšanas modeļiem, bet tos analizēs, kad ar tiem detalizēti iepazīsies. Biedrības priekšsēdētājs uzsvēra, ka neatbalsta kaut kādu nodokļu pārdali vai palielinājumu, ieviešot veselības apdrošināšanas modeli.

"Tas pats slimnīcas personāls, kuram māsu alga ir 300 eiro uz rokas, viņš nav spējīgs samaksāt 20 vai 70 eiro katru mēnesi par veselības apdrošināšanu, tāpēc šis te papildus nodoklis nebūs tas, kuru atbalstīs slimnīcu vadītāji. Ne jau tāpēc, ka tas ir slimnīcām slikti, bet tāpēc, ka tas ir iedzīvotājiem nepanesami," norādīja Kalējs.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāts speciālistu trūkums reģionos, kas saistās ar rezidentūru. Kalējs arī uzsvēra, ka Nacionālajam veselības dienestam ir jāpārskata, kur ir kādi speciālisti un kādi ir vispār cilvēku resursu sadale pa visu Latviju. Turklāt "viens no sāpīgākajiem jautājumiem ir tieši onkologi, kuri ir tikai 62 visā Latvijā, bet pieprasījums pēc pakalpojuma ir katrā reģionā, katrā pat lokālajā slimnīcā".

Jau ziņots, ka Čakša trešdien pauda – ja netiks īstenota valsts finansēta veselības apdrošināšana, pacientiem būs jāmaksā no 25 līdz 70 eiro mēnesī. Viņa norādīja, ka pacientu iemaksu veikšana izmainītu vienu no svarīgākajiem principiem, kas jānodrošina veselības apdrošināšanā – vienlīdzību. Ministre pauda bažas, ka cilvēkiem ar zemiem ienākumiem dzīve kļūs vēl grūtāka.

Čakša joprojām uzskata, ka valstij vajadzētu izlemt par kāda nodokļa pārdalīšanu veselības apdrošināšanai, un viņa ir atvērta diskusijām par to, kurš no nodokļiem tas varētu būt.

Ministre iebilst pret tādu veselības apdrošināšanas modeli, kurā būtu iesaistīti privāti apdrošinātāji, jo tad šis pakalpojums nebūtu pieejams visiem cilvēkiem. Čakša piebilda, ka šajā gadījumā arī administratīvās izmaksas būtu lielas, tādēļ pacienti nebūtu ieguvēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!