Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) uzsākusi parakstu vākšanu referenduma rīkošanai par tautas vēlētu Valsts prezidentu, portālu "Delfi" informēja partijas ģenerālsekretārs Ansis Dobelis.
Pirmos notariāli apstiprinātus parakstus LSDSP sākusi vākt sestdien partijas ārkārtas kongresa norises vietā Jūrmalā, viesnīcā "Lielupe'. Dobelis pieļāva, ka sestdien varētu parakstīties 100 – 150 cilvēki.

Partija plāno uzsākt intensīvu organizatorisko darbu, lai jau nākamnedēļ iedzīvotājiem būtu iespēja parakstīties par referenduma rīkošanu Satversmes grozījumiem. LSDSP piedāvā grozīt Satversmi, nosakot, ka Valsts prezidentu uz četriem gadiem ievēl pilntiesīgi Latvijas pilsoņi, kas uz vēlēšanu dienu sasnieguši 18 gadu vecumu, bet Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību nosaka atsevišķs likums.

Dobelis pastāstīja, ka par notāru darbu, apliecinot parakstus, maksās partija no saviem līdzekļiem, bet iedzīvotāji, kas vēlēsies finansiāli atbalstīt parakstu vākšanu, varēs parakstīties par saviem līdzekļiem.

Pašlaik Satversme nosaka, ka prezidentu ievēl Saeima ar vismaz 51 balsu vairākumu. Lai rīkotu referendumu par grozījumiem Satversmē, jāsavāc vismaz 10 000 parakstu, kurus jāiesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK). Ja CVK, pārbaudot parakstus, secina, ka ir savākts nepieciešams parakstu skaits, tā ierosina parakstu vākšanu likuma ierosināšanai.

Lai ierosinātu likumu jāsavāc ne mazāk kā 10% parakstu no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita jeb aptuveni 140 000 parakstu.

Arī opozīcijas partijas "Saskaņas centrs" un "Jaunais Laiks" pēc prezidenta vēlēšanām atzina, ka nepieciešama diskusija par tautas vēlētu prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!