Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) dome sestdien vienojās, ka partijas vadības un kontroles institūciju vēlēšanas nenotiks vis nākamajā, 36.kongresā, kā to nosaka LSDSP statūti, bet gan pēc pašvaldību vēlēšanām - 2005.gada 30.aprīlī.
Domnieki apstiprināja kopš pērnā gada novembra veidoto dokumentu par LSDSP taktiku un stratēģiju, gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, kas tiek rūpīgi slēpts no žurnālistiem un sabiedrības. Vairāki domnieki gan pauda viedokli, ka partijas stratēģiju pašvaldību vēlēšanām vajadzētu konkretizēt, norādot realizācijas mehānismu un nosakot atbildīgos par katru pasākumu, "lai nesanāk kā ar 8.Saeimas un Eiroparlamenta vēlēšanām", kurās sociāldemokrāti nespēja pārvarēt 5% vēlētāju balsu barjeru.

Dome nobalsoja par to, ka LSDSP 36.kongress notiks nevis Rēzeknē, kā tika lemts iepriekš, bet gan 30.oktobrī VEF Kultūras pilī. Kā domniekiem skaidroja partijas priekšsēdētājs Dainis Īvāns, "kongresa izmaksas Rīgā ir uz pusi mazākas nekā Rēzeknē", turklāt Rīga visiem delegātiem ir vienlīdz ērti sasniedzama.

LSDSP 36.kongresā ar ziņojumu par partijas taktiku un stratēģiju uzstāsies LSDSP priekšsēdētājs Īvāns, ar atskaites ziņojumiem uzstāsies arī Kontroles komisijas priekšsēdētājs Jāzeps Kozurs un ģenerālsekretārs Jānis Dinevičs, paredzētas arī 18 LSDSP teritoriālo organizāciju un kopu pārstāvju, pašvaldību vadītāju un viesu uzstāšanās.

Kongresā paredzēts pieņemt vairākas rezolūcijas, kurās sociāldemokrāti prasīs nodrošināt sociāli atbildīgu valsts politiku, iebildīs pret otrā līmeņa fondētajām pensijām, kuras esot par apmēram 11 miljoniem samazinājušas pirmā pensiju līmeņa budžetu.

Domes sēdē neizdevās rast vienprātību par rezolūciju, kurā tiek prasīts no 2005.gada 1.janvāra minimālo darba algu paaugstināt līdz 90 latiem, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu paaugstināt līdz 40 latiem un par apgādājamo personu - līdz 18 latiem. Pret minimālās algas palielinājumu iebilda Jānis Gulbis, kurš apgalvoja, ka Einara Repšes valdības veiktā populistiskā minimālās algas paaugstinājuma dēļ Rīgas dome esot nonākusi strupceļā, sastādot 2005.gada budžetu. Gulbis klāstīja, ka pēc minimālās algas paaugstināšanas "skolās apkopējas atalgojuma ziņā atrodas gandrīz vienā līmenī, piemēram, ar direktora vietnieku saimnieciskajā darbā".

Izskatīšanai LSDSP 36.kongresā ir sagatavota arī rezolūcija "Jauna ēra Latvijas vēsturē", kurā LSDSP aicina valdībā pārstāvētās partijas "nekavējoties publiskot detalizētu valsts nacionālās attīstības plānu, kurā būtu iestrādāti jaunākie atzinumi par pasaules globalizācijas tendenču ietekmi uz Latvijas turpmāko attīstību. Rezolūcijā cita starpā, uzsvērts, ka "politiskās diskusijas pašu mājās nevar būt par iemeslu valsts nomelnošanai starptautiskā līmenī". Kā piemērs tiek minēts mēģinājums "izgāzt" komisāra kandidāti Ingrīdu Ūdri (ZZS). "Latvijai ir jāaizstāv pašas izvirzītie principi un personālijas ES kontekstā," teikts rezolūcijā.

LSDSP arī gatavojas kongresā ierosināt Rīgā izveidot memoriālo sienu, kurā būtu iegravēti visu izsūtīto un citādi represēto cilvēku tūkstošu vārdi. Pēc LSDSP aprēķiniem, periodā no 1941.līdz 1949.gadam no Latvijas tika izsūtīti ap 70 000 cilvēku.

LSDSP Vidzemes priekšpilsētas teritoriālā organizācija rosina izdarīt grozījumus LSDSP statūtos, nosakot, ka arī LSDSP ģenerālsekretāru ievēl kongresa delegāti, nevis dome, kā patlaban. Tiek rosināts kongresā vēlēt arī žurnāla "Sociāldemokrāts" redaktoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!