Foto: Kadrs no video
"Latvijas izglītības sistēmā un inovāciju ieviešanā nepieciešamas radikālas reformas, netradicionālu un drosmīgu risinājumu īstenošanu tūdaļ pēc vēlēšanām sagaidām no to solītājiem – sešām vēlētāju vidū populārākajām Latvijas politiskajām partijām," pēc uzņēmēju – politiķu diskusiju cikla "BIZNESS pēc vēlēšanām. KĀDS?" 14.septembra sarunas rezumēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viceprezidents, biznesa augstskolas "Turība" akcionārs Aigars Rostovskis.

"Jauno, līdz šim uz politiskās skatuves vēl sevi nepierādījušo politiķu redzējums par nepieciešamajām izmaiņām izglītībā, zinātnieku un uzņēmēju sadarbības sekmēšanā ir tuvāks uzņēmēju viedoklim," Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - Tēvzemei un Brīvībai / LNNK" pārstāvi Imantu Parādnieku un Politisko partiju apvienības "Saskaņas Centrs" deputāta kandidātu Mārtiņu Lauvu paslavē Rostovskis, piebilstot, ka "jauno politiķu ideju realizācijai nepieciešama arī saprātīgi konservatīva uzraudzība."

"Izglītības eksporta stimulēšanu, ES fondu finansējuma pieejamību uz vienādiem principiem gan valsts, gan privātajām augstskolām," to visu privātās augstskolas, lai konkurētu ar valsts augstākās izglītības iestādēm un celtu izglītības kvalitāti Latvijā kopumā, gaida jau sen," uzsver Rostovskis.

"Labi, ka politiķi sadzirdējuši un sola apmierināt arī uzņēmēju nepieciešamību pēc darba tirgus pieprasījumā balstītas, modernas profesionālās izglītības," atzīmē uzņēmēji.

Otrs uzņēmēju izvirzītais eksperts diskusijai ar politiķiem - LTRK Padomes loceklis, SIA "Pharmidea" valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis - pēc diskusijas atzinīgi novērtē deputātu kandidātu izpratni par inovācijas būtību, tomēr kritisks ir attiecībā uz vairāku politiķu piedāvātajiem mehānismiem inovāciju "iedzīvināšanai": "Ir jāsaprot, ka inovācijas veiks nevis zinātnieki, bet uzņēmēji! Vispirms ir jābūt pieprasījumam tirgū, tikai pēc tam - atbilstošam piedāvājumam no pētnieku un izgudrotāju puses, citādi par efektivitāti nav ko runāt!"

"Ir vēl viena problēma, kuru saklausu un kas mani satrauc partiju rīcībvirzienos. Tā ir izglītības polarizācija izvēlētās apmācību valodas dēļ. Mēs ierobežojam sevi gan biznesa attīstīšanas, gan kultūras ziņā, nosakot, ka augstākā izglītība Latvijā iegūstama latviešu vai kādā no oficiālajām ES valodām, bet pavisam noteikti ne krievu valodā... Latviešu bērniem tā šodien jau ir liela problēma, valodas barjera ir arī barjera Krievijas zinātnisko pasūtījumu izpildē, Latvijas jaunie doktoranti kļūst nekonkurētspējīgāki ar citu bijušo PSRS valstu kolēģiem."

Sabiedriskās domas aptaujās par populārākajām atzīto politisko partiju pārstāvji šodienas diskusijā ar uzņēmējiem par izglītības un inovāciju jautājumiem bija Mārtiņš Lauva (SC), Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Andris Bērziņš (PLL), Ina Druviete (Vienotība), Tatjana Strautmane (PCTVL) un Jānis Strazdiņš (ZZS).

Diskusijas "IZGLĪTĪBA&INOVĀCIJAS pēc vēlēšanām?" tāpat kā iepriekšējo trīs uzņēmēju - politiķu diskusiju ieraksti ir pieejami portālā "Delfi" - DELFI.TV.

Nākamā diskusiju cikla "BIZNESS pēc vēlēšanām. KĀDS?" saruna par enerģētikas politiku Biznesa augstskolā Turība notiks jau šo ceturtdien, 16.septembrī. Diskusiju cikls 22.septembrī tiks noslēgts ar sarunu par Latvijas nacionālajām interesēm, strukturālajām reformām un valsts budžeta konsolidāciju, valsts komercdarbību un tiesiskas valsts principiem. 22.septembra diskusijā par valsts attīstību un biznesa lomu tajā politiķu pusē - partiju premjerministru amata kandidāti vai partiju priekšsēdētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!