Nacionālā radio un televīzijas padome ceturtdien galīgajā variantā akceptēja Latvijas Televīzijas (LTV) biznesa attīstības plānu un ieceri ņemt 998 000 latu lielu kredītu uz pieciem gadiem, kuru televīzija izmantos programmu uzlabošanai un dzēsīs to desmit gadu laikā.
LTV vēl jāapstiprina biznesa plāns un kredīta pieprasījums televīzijas valdē, un tad padome iesniegs LTV plānu un lūgumu atļaut kredīta ņemšanu Finanšu ministrijai, BNS uzzināja padomē. LTV kā valsts uzņēmumam nepieciešama ministrijas atļauja kredīta ņemšanai.

Termiņi pieprasījuma iesniegšanai ministrijā vēl nav noteikti, taču padome norāda, ka tas jādara pēc iespējas ātrāk, jo kredīts televīzijai ir nepieciešams.

LTV pašlaik no valsts saņem aptuveni 4 miljonus latu gadā, bet no reklāmas laika pārdošanas iegūst aptuveni 2,5 - 3 miljonus latu, līdz ar to LTV budžets gadā ir aptuveni 7 miljoni latu, bet, pēc televīzijas aprēķiniem, nepieciešamā summa ir 9 miljoni latu gadā.

LTV ģenerāldirektors Uldis Grava iepriekš vairākkārt publiski paziņoja, ka lielākus reklāmas ieņēmumus varēs panākt tikai ar lielāko auditoriju, kas atkarīga no programmu kvalitātes, savukārt programmu uzlabošanai nepieciešams finansējums. Grava arī ierosināja ieviest speciālu nodevu jaunu televizoru pircējiem, taču NRTVP to vērtēja kā nereālu.

Jau vēstīts, ka Grava padomei izvirzīja ultimātu - ja NRTVP nepiekrīt LTV kredīta ņemšanai tās attīstībai, Grava pametīs savu amatu. Savukārt NRTVP priekšsēdētājs šādu Gravas ultimātu nosauca par šantāžu.

NRTVP decembra sākumā atbalstīja LTV ieceri ņemt kredītu programmu uzlabošanai, taču par tā apjomu vēlējās lemt janvārī, kad televīzija iesniegs precīzu kredīta tērēšanas plānu un būs apstiprināts LTV budžets.

Televīzijai kvalitatīvu programmu sagatavošanai būtu nepieciešami vismaz 800 000 latu, lielākā daļa - jaunu ārzemju filmu iegādei un sporta sacensību raidīšanas licenču iegādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!