Latvijas Televīzijas (LTV) atteikumu demonstrēt AS "Ventspils nafta" (VN) reklāmas klipu uzņēmums uzskata par slēptas cenzūras izpausmi, informēja VN preses sekretāre Gundega Vārpa.
Pēc viņas teiktā, VN reklāmas klips atspoguļo uzņēmuma vērtības un atbilst reklāmas definīcijai Reklāmas likumā, ka "reklāma ir ar saimniecisko vai profesionālo darbību saistīts jebkuras formas vai jebkura veida paziņojums vai pasākums, kura nolūks ir veicināt preču vai pakalpojumu (arī nekustamā īpašuma, tiesību un saistību) popularitāti vai pieprasījumu pēc tiem".

VN nepiekrīt LTV viedoklim, ka reklāmas klipā ir ziņām raksturīgi elementi. Tikpat labi varētu apgalvot, ka ziņa ir mobilo sakaru operatoru reklāmās skatāmie vēstījumi par mazcenas mobilajiem tālruņiem vai komercbanku reklamēti finanšu pakalpojumi, norādīja VN pārstāve.

Jau ziņots, ka LTV pēc vairākām likuma normām atteikusies demonstrēt VN reklāmu, kurā ietverti apgalvojumi par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) nelikumīgu rīcību, iepriekš apliecināja LTV ģenerāldirektors Jānis Holšteins.

Reklāmā ietvertie apgalvojumi, piemēram, par "nelikumīgu ielaušanos" un "terorizēšanu", veicot kratīšanu Ventspilī, nav likumīgi pierādīti, norādīja LTV vadītājs.

LTV savu viedokli pamatoja ar triju likumu normām. Reklāmas likuma 3.pants noteic, ka reklāmai jābūt likumīgai un patiesai, Kriminālprocesa likuma 19.pants, kas attiecas uz nevainības prezumpciju, noteic, ka nevienu personu neuzskata par vainīgu, ja tās vaina vai noziedzīgie nodomi nav pierādīti un tā nav notiesāta likumos noteiktajā kārtībā, bet Radio un televīzijas likuma 2.panta 11.punkts paredz, ka reklāma ir jāatšķir no paziņojuma vai ziņas.

LTV juristi uzskata, ka VN izplatītā reklāma nav ne preces, ne firmas reklāma, bet tā ir ziņa, savukārt attiecīgais likuma pants noteic, ka ziņu nedrīkst pārraidīt par maksu.

Holšteins piebilda, ka situācija ir līdzīga tai, kad līdzīgu apsvērumu dēļ LTV atteicās pārraidīt reklāmu par Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas sarakstīto grāmatu par Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu.

Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT) savukārt nav atteikusies demonstrēt VN reklāmu, jo nesaskata pretrunas ar Reklāmas likumu, iepriekš informēja telekompānijas pārstāvis Raimonds Osikovskis.

Jau ziņots, ka aizdomās par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu saņemšanu lielā apjomā prokuratūra 21.februārī aizturēja VN padomes priekšsēdētāju Mamertu Vaivadu un "Ventamonjaka" vadītāju Kristu Skuju. Līdztekus notika vairākas kratīšanas, arī VN birojā Ventspilī.

VN nosūtījusi lūgumu Ģenerālprokuratūrai atzīt uzņēmuma telpās veikto kratīšanu kā nelikumīgu un ierosināt kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. VN prokuratūras un KNAB darbībās saskatījusi desmit Kriminālprocesa likuma pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!