Ņemot vērā traģiskos notikumus Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), Latvijas Televīzija (LTV) atsakās turpmāk demonstrēt filmas, kurās tiek akcentēta vardarbība, nežēlība un šausmas, un aicina tāpat darīt arī citas Latvijas televīzijas.
LTV ģenerāldirektora Rolanda Tjarves paziņojumā sacīts, ka "nežēlība un varmācība ir kļuvusi par ikdienu televīzijas ekrānos, kinofilmās, datorspēlēs, izgaisinot izpratni par patieso dzīvības trauslumu un vērtību".

"Haoss, terors un šausmas ir pieprasīta prece, kas masveidā tiek piedāvāta televīzijas ekrānos arī Latvijā. Sāpju ir par daudz jau reālajā dzīvē, tāpēc Latvijas Televīzija turpmāk atsakās demonstrēt vardarbību, nežēlību un šausmas akcentējošas filmas," norādīts paziņojumā.

LTV programmu direktors Arvīds Babris aģentūrai LETA atzina, ka šāds lēmums televīzijas programmu būtiski neizmainīs un netiks parādītas tikai dažas iecerētās filmas, kurās varētu būt akcentēta vardarbība.

Kā uzsvēra Babris, televīzija šāda veida filmas bieži nedemonstrē, īpaši par to pārraidīšanu LTV sākusi domāt pēc traģēdijas Gulbenē pirms diviem gadiem. Televīzija izvēlas arī tikai tādas animācijas filmas, kurās nav redzama vardarbība.

LTV programmu direktors piebilda, ka šāds lēmums ir arī mēģinājums pievērst televīzijas skatītāju uzmanību tam, ko tad viņi īsti skatās.

Divu lielāko Latvijas komerctelevīziju - telekompānijas LNT un televīzijas "TV3" - viedokļi par šo aicinājumu atšķiras.

LNT Pašreklāmas daļas vadītājs Māris Plūme aģentūru LETA informēja, ka telekompānija viennozīmīgi pievienojas šim aicinājumam.

Plūme uzsvēra, ka LNT programmā atbilstoši Latvijas likumdošanai pirms plkst.22 vispār netiek pārraidītas programmas, kurās ir vardarbīgas vai asiņainas ainas, tomēr tuvākajā laikā televīzija plāno vispār šāda filmas nedemonstrēt.

Savukārt kompānijas "TV3 Latvia" direktors Kaspars Ozoliņš uzskata par neētisku un populistisku šādu paziņojumu izplatīšanu šajā, tūkstošiem cilvēku tik traģiskajā brīdī.

Pēc "TV3" vadības domām, ASV notikusī vardarbība vispār nav samērojama ar Latvijas televīziju ekrānos demonstrētajām programmām.

Kā uzvēra "TV3" programmu direktore Daina Ostrovska, televīzijas programmā arī līdz šim nav bijušas vardarbību, nežēlību un šausmas akcentējošas filmas. "Līdz šim esam centušies pēc iespējas vairāk izvairīties arī no vardarbības demonstrēšanas "TV3" ekrānos un darīsim tā arī turpmāk," sacīja Ostrovska.

Saskaņā ar Radio un televīzijas likumu laikā no plkst.7 līdz 22 nedrīkst izplatīt tādus raidījumus, kuros ir fiziskā vai psiholoģiskā vardarbība, asiņainas vai šausmu ainas, kā arī ainas, kas saistītas ar narkotiku lietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!