Foto: LETA
Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekle Aija Dulevska-Cālīte ceturtdien vakarā nepiedalās balsojumā par Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāja un valdes locekļu apstiprināšanu, jo iebilst pret Ivara Beltes kandidatūru, tādējādi arī liekot nojaust, ka pārējie padomes locekļi ir apņēmušies atbalstīt Beltes kandidatūru Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētāja amatam.

Dulevska – Cālīte žurnālistiem teica, ka būtiskākais iemesls, kāpēc viņa nepiedalās balsojumā, ir bažas par Beltes pagātni "Baltijas mediju alianses" (BMA) vadībā un kādiem darījumiem ar nezināmas izcelsmes naudu starp BMA Latvijā un Lielbritānijā.

Pēc viņas domām, šādi fakti nepiedien potenciālajam LTV vadītajam un, viņasprāt, jautājums nav par profesionālām vai citām kvalifikācijām, bet gan "par Latvijas valsti" un tās tēlu, ņemot vērā tās sabiedriskās televīzijas vadītāja tēlu.

Dulevska uzsvēra, ka neapšauba Beltes kā vadītāja prasmes.

Tikmēr pārējie četri NEPLP locekļi ceturtdien vakarā lemj par LTV valdes priekšsēdētāja un divu valdes locekļu apstiprināšanu.

Uz LTV valdes priekšsēdētāja amatu kandidēja mediju holdinga "Baltijas Mediju alianse" kādreizējais izpilddirektors Ivars Belte, pētījumu aģentūras "TNS Latvia" valdes priekšsēdētāja Ginta Krivma un bijušais LTV ģenerāldirektors Rolands Tjarve.

LTV šefa krēsls atbrīvojās pēc tam, kad Edgars Kots izlēma to atstāt pirms līguma termiņa beigām, jo bija saņēmis signālus, ka viņa kandidatūra negūtu pietiekamu atbalstu, lai turpinātu vadīt sabiedrisko mediju. Viņš pašlaik ir AS "Diena" valdes priekšsēdētājs.

Belte no 2011.gada ir "Video International Ukraine" ģenerāldirektors, no 2007.gada bijis "Baltijas Mediju Alianse" izpilddirektors, no 2002. līdz 2007.gadam uzņēmuma "TV3" pārdošanas direktors, uzņēmuma "Eniro" mārketinga vadītājs, AS "Diena" laikraksta "Diena" direktors, reklāmas nodaļas vadītājs, "106.2 Radio Rīgai" mārketinga un pārdošanas nodaļas vadītājs, bijis Latvijas Reklāmas asociācijas prezidents un valdes loceklis, Latvijas Preses izdevēju asociācijas viceprezidents. Belte ieguvis bakaulaura grādu Latvijas Universitātes Svešvalodu fakultātē, pabeidzis Pre-MBA kursu Rīgas Biznesa institūtā, apguvis Mārketinga kursu CIM (Chartered Institute of Marketing), kā arī konkurētspējīga mārketinga, uzņēmuma novērtēšanas, projekta vadības, efektīvas vadības, augstākā menedžmenta kursus Rīgas Ekonomikas augstskolā.

Krivma no 2003.gada ir mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" valdes priekšsēdētāja, kā arī kopš 2005.gada video un pasākumu producēšanas studijas "Tantuki Production" ("Krivms studija") dibinātāja un valdes priekšsēdētāja, bijusi tūrisma aģentūras "Latvia Tours" stratēģisko pārmaiņu projekta vadītāja, "TV3 Latvia" mārketinga direktore. Krivma ieguvusi maģistra grādu biznesa vadībā RSEBAA, psihologa kvalifikāciju Rīgas Pedagoģijas un vadības augstskolā, kā arī sociālo zinātņu bakalaura grādu psiholoģijā. 2006.gadā uzsākusi studijas uzņēmējdarbības vadības doktorantūrā RSEBAA, Latvijas Banku augstskolas un Ventspils Augstskolas apvienotajā doktorantūras programmā.

Tjarve ir lektors Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē, bijis Valsts kontrolieres padomnieks, uzņēmuma "AirBaltic" padomes loceklis, "Elektronisko sakaru direkcija" padomes loceklis, LIAA direktora padomnieks un valdes loceklis, Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors, Nacionālajā radio un televīzijas padomes loceklis, "Preses apvienības" padomes loceklis. Viņš bijis premjera Māra Gaiļa preses sekretārs, Valsts reformu ministrijas preses sekretārs. Tjarve ir bijis programmu vadītājs Latvijas Radio, ir Latvijas Žurnālistu asociācijas biedrs, bijis Latvijas pārstāvis Eiropas Komisijas darba grupā "Promoting Entrepreneurship on TV and in other audio-visual media", ECREA biedrs, BAMR biedrs, biedrības "Cēsinieku klubs" valdes loceklis. Tjarve ir vairāku zinātnisku publikāciju autors, beidzis Latvijas Universitātes žurnālistikas nodaļu, viņam ir maģistra grāds komunikācijas zinātnē Latvijas Universitātē, pašreiz komunikācijas zinātnes doktora zinātniskā grāda pretendents Latvijas Universitātē, promocijas darba tēma "Sabiedriskās televīzijas transformācijas procesi postpadomju valstu elektroniskajās sistēmās".

Uz LTV valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumos kandidēja Patriks Grīva, Sergejs Ņesterovs un Jana Semjonova, savukārt uz valdes locekļa amatu finanšu un tehnoloģiju jautājumos kandidēja Uģis Mālmanis un Māris Skujiņš.

Jau vēstīts, ka vairāki pirmajā atlases raundā "izbrāķētie" kandidāti asi iebilda pret NEPLP atlases metodēm.

Ar tām neapmierinātību pauda mūzikas industrijas uzņēmējs un bijušais laikraksta "Vakara Ziņas" redaktors Juris Millers, augstskolas "Turība" lektors, kādreizējais televīzijas raidorganizācijas "RBS TV" vadītājs Jānis Rušenieks un bijušais sabiedrības par atklātību "Delna" vadītājs Roberts Putnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!