Septiņu konceptuālo vīziju autori piedalīsies konkursa otrajā kārtā, lai izstrādātu metu Latvijas Universitātes (LU) Dabas un dzīvības zinātņu akadēmiskā centra ēkai, kas būs pirmā no vērienīgā Torņakalnā iecerētā LU Akadēmiskā centra.

Žūrija piektdien nolēma, ka otrajā kārtā piedalīsies septiņas LU Akadēmiskā centra metu koncepcijas, kuras ir ieguvušas augstāko novērtējumu: "UniverseCity", "Zīle", "KobronSkunste", AVA, "LU Open", "LU 0710", LAPA.

Otrajā kārtā žūrija noteiks trīs godalgoto vietu ieguvējus, kurus iepirkuma komisija aicinās iesniegt tehnisko un finanšu piedāvājumu Dabas un dzīvības zinātņu akadēmiskā centra ēkai.

"Konkursā iesniegtie meti vērtējami atzinīgi un ir atbilstoši projekta mērķim. Tāda mēroga izglītības un zinātnes centrs arhitektiem ir interesants izaicinājums. Žūrijas komisija, vērtējot iesniegtos darbus, ņēma vērā, kā tajos izpaužas vīzija par Latvijas Universitāti kā vienotu veselumu un kā tiek plānota iekļaušanās Torņkalna zaļajā vidē. Tā kā LU Akadēmiskā centra celtniecība notiks vairākos etapos, ļoti svarīgs bija arhitektu redzējums, kā tas notiks, lai netraucētu akadēmisko darbu jau pabeigtajās ēkās," stāsta žūrijas komisijas priekšsēdētājs, LU rektors Mārcis Auziņš.

"Viens no svarīgākajiem vērtēšanas kritērijiem bija, kā LU Akadēmiskais centrs iekļaujas apkārtējā pilsētvidē un atbilst apstiprinātajam Torņakalna detālplānojumam. Nākotnē šo Rīgas daļu redzam kā izglītības, zinātnes un biznesa centru, kur funkcionāli iekļaujas gan Latvijas Nacionālā bibliotēka, gan LU Akadēmiskais centrs," papildina Žūrijas komisijas priekšsēdētāja vietnieks, SIA "Rīgas pilsētbūvnieks " valdes priekšsēdētājs Ivars Gaters.

Torņakalna rajonā LU plāno izveidot modernu infrastruktūru ar kopējo platību 120 000 kvadrātmetri, kur atrastos ap 10 būvju, no kurām par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem tiktu uzcelts Dabas un dzīvības zinātņu centrs un auditoriju korpuss.

Akadēmisko centru Torņakalnā varētu izbūvēt līdz 2023.gadam. Tā pirmo kārtu - Dabas un dzīvības zinātņu centru, kas izmaksās aptuveni 23 miljonus latu, iecerēts pabeigt līdz 2014.gada vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!