Foto: DELFI

Biedrība "Sabiedrība par atklātību – Delna" (Delna) vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), prasot izvērtēt iespējamos pārkāpumus Elīnas Pupiņas slepkavības izmeklēšanā, kā arī lietas izskatīšanā tiesā, kas rada aizdomas par korupciju, portālu "Delfi" informēja "Delnā".

2012.gada 15.maijā tika noslepkavota 23 gadus vecā studente Pupiņa. Vainu par šo noziegumu daļēji atzinis viņas draugs Jānis Gaigals, kas ir arī vienīgais aizdomās turamais, atgādina "Delna". Apsūdzība liecina, ka Gaigals savu noziegumu trīs dienas slēpis, bet pēc tam pats devies uz policiju un izstāstīja par notikušo.

"Delnai", iepazīstoties ar informāciju masu medijos, ir radušās bažas, ka lietas izmeklēšana un izskatīšana ir notikusi pavirši. Par to liecinot fakts, ka izmeklētāja lietu bija aizmirsusi nodot prokuratūrai pirms došanās atvaļinājumā, kas bija iemesls tam, kādēļ iespējamo slepkavu nācās atbrīvot no apcietinājuma.

Tiesībsargājošās iestādes nav izmeklējušas visus lietas apstākļus, pastāv arī aizdomas, ka ir slēptas nozieguma pēdas, ko apliecina fakts, ka izmeklēšanas laikā pazudis apsūdzētā mobilais telefons, no notikuma vietas pazuduši arī tādi lietiskie pierādījumi kā dvielis, nav veikta arī ekspertīze, kura asinis ir bijušas notikuma vietā, netika analizēts arī notikuma vietā atrastā datora saturs, kā arī pastāv aizdomas, ka nopratināšanas protokolos ir izdarīti labojumi, uzskata korupcijas uzraugi.

Paviršu izmeklēšanu apliecinot arī tas, ka vienā no tiesas sēdēm policists, kurš veica līķa apskati, apgalvoja, ka uz nogalinātās studentes kakla redzējis žņaugšanas pēdas, bet lietas materiālos no notikuma vietas nav nevienas fotogrāfijas, kurā redzams viņas kakls.

Tāpat arī aizdomas par korupciju un paviršu lietas izmeklēšanu "Delnai" rada tiesas laikā uzklausītās liecinieku - policijas inspektora Andra Fridrihsona un izmeklētājas Leldes Vaices atbildes uz jautājumiem par izmeklēšanas gaitu un izdarītajiem slēdzieniem, kas bijušas "Nevaru pateikt, neatceros" vai "To es nemāku pateikt".

Tiesas procesa laikā nav atrasts neviens vainu mīkstinošs apstāklis, bet vienīgais aizdomās turamais vēl aizvien neesot notiesāts, lai gan no nozieguma brīža pagājuši jau gandrīz divi gadi. Tāpat arī ir zināmas bažas, ka tiesas procesu varējis ietekmēt apsūdzētā tēvs, jurists – Alfons Gaigals, kurš Valmierā vada SIA "Likums un uzņēmējdarbība".

"Šis precedents rada nesodāmības sajūtu un sabiedrības neuzticību par izmeklēšanu atbildīgajām institūcijām un tiesai kā objektīvai un neatkarīgai varai," uzskata "Delnas" direktors Gundars Jankovs.

"Delna" uzskata, ka izmeklēšanas laikā pieļautie pārkāpumi var būt izdarīti apzināti, ārēju faktoru iespaidā.

Novērtējot šos apstākļus, "Delna" pagājušajā nedēļā lūdza KNAB izskatīt šo gadījumu un izvērtēt gan slepkavības izmeklēšanas procesu, gan tiesas procesu, izvērtējot izteiktās aizdomas par korupcijas iespējamību šajā lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!