Laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) galvenais redaktors Aldis Bērziņš ceturtdien nosūtījis Noziedzības un korupcijas apkarošanas padomes (NKAP) izpildsekretāram Rūdolfam Kalniņam lūgumu izvērtēt premjera Andra Bērziņa rīcību, daļu atvaļinājuma pavadot braucienā uz kokapstrādes uzņēmuma "Latvijas finieris" jahtas.
Par to piektdien vēsta laikraksts. NRA aicina padomi izvērtēt premjera iespējamo interešu konfliktu, jo pērn Bērziņa vadītā valdība atbalstījusi "Latvijas finiera" investīciju projektu, piešķirot vairāk kā sešu miljonu latu nodokļu atlaidi.

NRA norāda, ka atlaidi vēlējās saņemt arī a/s "Valmieras stikla šķiedra", taču tās iesniegums noraidīts, skaidrojot, ka atbalsts iecerēts investīciju veicināšanai, nevis kompensācijai, bet Valmieras uzņēmums investīcijas veicis pirms nodokļu atlaidi paredzošā likuma spēkā stāšanās.

Šī iemesla dēļ samazināta atbalstāmo investīciju summa arī uzņēmumam "LatRosTrans". Nodokļu atlaides līdz šim brīdim bez "Latvijas finiera" saņēmusi vēl tikai "Latvijas Unibanka", vēsta NRA.

NRA noskaidrojusi, ka premjeru ceļojumā ar jahtu uzaicinājusi ģimenes draudzene, "Latvijas finiera" vecākā padomniece Daina Bruņiniece, kas ir arī Latvijas televīzijas (LTV) štata žurnāliste un raidījuma "Savai zemītei" veidotāja. Savukārt viņas vīrs Jānis Gavars ir "ļoti ietekmīgs "Latvijas ceļa" biedrs un premjera uzticības persona", vēsta avīze.

Bruņiniece laikrakstam apstiprinājusi, ka aicinājusi premjeru piedalīties braucienā un to pilnībā apmaksājuši paši braucēji, nevis uzņēmums. "Nekad nedomāju, ka brauciens ar jahtu izvērtīsies par ko tādu. Tagad jūtos vainīga, ka premjers man ir ģimenes draugs," sacījusi Bruņiniece.

Viņa arī uzskata, ka ir iespējams savienot darbu LTV un uzņēmumā, jo ar LTV noslēgtais darba līgums viņai to neliedzot. Savukārt LTV Informatīvo un analītisko programmu direktors Jānis Domburs NRA atzinis, ka LTV darbinieku "kalpošana diviem kungiem" ir tikpat nepieņemama kā tas, ka producenti paši meklē naudu raidījumu veidošanai, tāpēc pamazām LTV šī problēma tikšot izskausta. Ar Bruņinieci gan viņš par to vēl neesot runājis, lai gan "esot dzirdējis", ka viņa strādā kādā uzņēmumā par preses sekretāri.

Laikraksts iepriekš ziņoja, ka, lai gan oficiāli ziņots, ka Ministru prezidents savu atvaļinājumu pavadījis Latvijā, patiesībā daļa no tā noritējusi, viņam kuģojot ar uzņēmuma "Latvijas finieris" jahtu "Loja - 7" gar Turcijas piekrasti. Premjera preses sekretārs Arnis Lapiņš iepriekš paskaidroja, ka patiesībā tieši Ministru prezidents lielā mērā sponsorējis braucienu no personiskajiem līdzekļiem un bijis pateicīgs par iespēju doties nelielā atpūtā un izrauties no pārāk uzcītīgās apsardzes uzmanības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!