Liepājas pašvaldība nolēmusi lūgt valsts atbalstu 112 miljonu latu kredītam "Liepājas metalurga" modernizācijai, informē Liepājas domes pārstāvji.
Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks sadarbībā ar Liepājas deputātiem Aiju Barču, Jāni Lagzdiņu un Valēriju Agešinu iesniedzis Saeimas prezidijam un deputātiem aicinājumu atbalstīt valsts galvojuma piešķiršanu AS "Liepājas metalurgs" modernizācijas projekta turpināšanai nepieciešamajam kredītam.

Vēstulē izskaidrota nepieciešamība atbalstīt AS "Liepājas metalurgs" lūgumu piešķirt valsts galvojumu 160 miljonu eiro (ap Ls 112 000 000) apmērā uzņēmuma modernizācijai nepieciešamajam kredītam.

Kā uzsvēra Sesks, šāds lēmums nepalielinātu valsts ārējo parādu, bet dotu iespēju uzņēmumam turpināt ražotņu modernizāciju, lai palielinātu konkurētspēju Eiropas un pasaules tirgū, spētu izpildīt Eiropas Savienības noteiktās vides prasības un nodrošinātu valsts lielāko uzņēmumu darbību.

Sesks sacīja, ka, neizpildot ES noteiktās vides prasības tuvākajā nākotnē, var tikt apdraudēta AS "Liepājas metalurgs" turpmākā darbība. Lai īstenotu sagatavoto modernizācijas projektu, AS "Liepājas metalurgs" ir vērsusies ar lūgumu pie lielākajām Eiropas bankām izsniegt aizdevumu projekta turpināšanai. Līdz šim saņemtas negatīvas atbildes, kas pamatotas ar ekonomiskās krīzes apstākļiem, kad tik ievērojami aizdevumi ražojošajiem uzņēmumiem netiek izsniegti.

Saeimas deputātiem nosūtītajā vēstulē teikts, ka AS "Liepājas metalurgs" ir ļoti nozīmīgs uzņēmums ne tikai Liepājai, bet arī visai Latvijai. No uzņēmuma darbības ir atkarīgi arī vairāki valsts uzņēmumi - "Latvijas Gāze", VAS "Latvenergo" un AS "Latvijas dzelzceļš".

AS "Liepājas metalurgs" ir šo uzņēmumu lielākais klients Latvijā. 1993.gadā AS "Liepājas metalurgs" kā galvenais akcionārs ir izveidojusi uzņēmumu "Liepājas Osta LM", kurš ar savu darbību nodrošina 25% no kravu apgrozījuma Liepājas ostā.

AS "Liepājas metalurgs" ir lielākais nodokļu maksātājs Liepājas pašvaldības budžetā, vidēji gadā iemaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli 3,3 miljonu latu apmērā, kas veido 19% no visas pašvaldībai iemaksātās iedzīvotāju ienākuma nodokļu summas, teikts vēstulē.

Pateicoties šādam ieguldījumam pilsētas budžetā, Liepājas pašvaldība var plānot pilsētas ekonomisko attīstību, kā arī nodrošināt pilsētas sociālās vajadzības, uzsvēra Sesks.

Tērauda ražotāja "Liepājas metalurgs" konsolidētā peļņa šā gada pirmajā pusgadā bija 4,7 miljoni latu, kas ir par 3,4 miljoniem latu mazāk nekā pērn, liecina uzņēmuma paziņojums Rīgas Fondu biržā.

Uzņēmuma nekonsolidētā peļņa bija 4,6 miljoni latu, kas bija par trīs miljoniem mazāka nekā pērn.

"Liepājas metalurga" konsolidētais neauditētais apgrozījums pirmajā pusgadā bija 133,1 miljons latu, kas ir par 3,9 miljoniem latu mazāk nekā iepriekšējā gada pirmajā pusgadā. Savukārt uzņēmuma nekonsolidētais apgrozījums bija 126,4 miljoni latu, kas bija par 4,4 miljoniem vairāk nekā iepriekšējā gada pirmajā pusgadā.

"Liepājas metalurga" apgrozījums 2007.gadā bija 221,5 miljoni latu jeb par 29,3 miljoniem latu vairāk nekā 2006.gadā. Pērn kompānijas peļņa bija 16,4 miljoni latu, kas ir par 6,9 miljoniem latu vairāk nekā 2006.gadā.

Pērn "Liepājas metalurga" konsolidētais apgrozījums bija 235,4 miljoni latu, bet konsolidētā peļņa - 17,2 miljoni latu. Salīdzinot ar 2006.gadu, koncerna apgrozījums palielinājies par 30,9 miljoniem latu, bet peļņa - par 7,5 miljoniem latu.

Biznesa ideju žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un Rīgas Fondu biržas 2008.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "Liepājas Metalurgs" ar uzņēmuma vērtību 122,11 miljoni latu ierindojas 18.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!