Kultūras ministrija (KM) iesniegusi Ģenerālprokuratūrai materiālus par tās valdījumā nodoto īpašumu apsaimniekošanu, lūdzot vērtēt BOV SIA "Nekustamie īpašumi" (NĪ) direktora Māra Namnieka un bijušā ministrijas valsts sekretāra Aivara Gaiļa rīcību.
Kā informēja KM preses sekretāre Gundega Blumberga, vērtējot noslēgtos līgumus, atklājies, ka šīs amatpersonas, iespējams, slēgušas valstij neizdevīgus līgumus par KM īpašumu nomu.

Kā konstatēts pārbaudē, lai gan BOV SIA "NĪ" tikai 2000.gada 23.februārī ieguva tiesības slēgt līgumus par KM īpašumu iznomāšanu, šādi līgumi slēgti jau 1999.gadā. Turklāt daudzos līgumos nav precīzi noteikta īpašuma atrašanās vieta, nav precizēta platība pēc rekonstrukcijas vai pārbūves, kā arī telpu izmantošanas mērķis, kas ietekmējis nomas maksas aprēķināšanas kārtību un apjomu.

"NĪ" direktors Namnieks nav ievērojis likuma "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" normas - vairākos gadījumos nav veiktas nepieciešamās darbības, lai valsts manta tiktu nodota lietošanā par iespējami augstāku cenu, secināts pārbaudē. Šī likuma norma nav ievērota, 1999.gadā noslēdzot nomas līgumu par zemesgabalu Kaļķu ielā 11a. Tā tirgus vērtība pirms nomas līguma noslēgšanas bija Ls 360,90 par 1 kvadrātmetru, bet pēc neizdevīgā nomas līguma noslēgšanas tā samazinājās līdz Ls 101,9 par 1 kvadrātmetru. Tātad iznomāšanas rezultātā zemesgabala vērtība, pēc sertificēta vērtētāja atzinuma, samazinājusies par 73%.

Lielākā daļa nomas līgumu noslēgti ar KM neizdevīgiem nosacījumiem, piemēram, nav iekļauts līgumsods par nomas nemaksāšanu vai, nomas līgumu beidzot, ministrijai jāatlīdzina nomniekam radītie zaudējumi pat tad, ja nomnieks nav pildījis saistības, konstatēts pārbaudē.

Vairākos gadījumos gan KM, gan SIA "NĪ" slēgtajos līgumos nomas maksai, pārkāpjot MK noteikumus, noteiktas atlaides, piemēram, līgumā ar SIA "Nomeda" par īpašumu Rīgā, Kaļķu ielā 11a, atlaides paredzētas līdz pat 20 gadiem.

KM uzskata, ka SIA "NĪ" direktors Namnieks un bijušais valsts sekretārs Gailis rīkojušies nolaidīgi ar viņu pārziņā nodoto valsts mantu, radot valstij zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!