Bijušais Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Dailis Lūks uzskata, ka tieslietu ministrei Solvitai Āboltiņai (JL) nebija tiesību piemērot viņam disciplinārsodu - brīdinājumu par neatbilstību ieņemamajam amatam.
Lūks otrdien stāstīja, ka par viņam uzlikto disciplinārsodu - brīdinājumu par neatbilstību ieņemamajam amatam - viņš joprojām neesot ticis oficiāli informēts.

Savukārt Āboltiņas preses sekretārs Sandris Sabajevs uzsvēra, ka lēmums par disciplinārsoda piemērošanu Lūkam normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir nosūtīts uz viņa deklarēto dzīvesvietu, un, ja Lūks nav ar to iepazinies, "viņam vajadzētu labāk pārbaudīt savu pastkastīti".

Lūks pauda neizpratni arī par veidu, kādā tieslietu ministre pieņem lēmumus. Lūks uzskata, ka lēmums par viņam uzlikto disciplinārsodu ir prettiesisks, jo pieņemts jau tad, kad bija parakstīts lēmums par viņa pāreju uz Iekšlietu ministriju.

Kā pastāstīja Lūks, 26.janvārī tika parakstīts lēmums par viņa pāriešanu uz Iekšlietu ministriju un tajā pašā datumā, kā viņš to uzzinājis no mediju pārstāvjiem, Āboltiņa ir parakstījusi arī lēmumu par viņa disciplinārsodīšanu.

Šādai Lūka nostājai oponē Sabajevs, uzsverot, ka lēmums par Lūka disciplinārsodīšanu gan tika pieņemts 26.janvārī, savukārt viņa pāreja uz Iekšlietu ministriju kopā ar viņam izteikto brīdinājumu esot notikusi tikai 27.janvārī. Līdz ar to 26.janvārī Āboltiņai vēl bija tiesības Lūku disciplināri sodīt.

Savukārt Iekšlietu ministrijas (IeM) Sabiedrisko attiecību departamentā informēja, ka Lūks tika iecelts IeM Valsts sekretāra padomnieka amatā ar 27.janvāri. Lai gan sākotnēji bija izdots rīkojums par viņa iecelšanu amatā ar 26.janvāri, vēlāk tas ticis grozīts.

Tieslietu ministre Lūkam ir izteikusi brīdinājumu par neatbilstību ieņemamajam amatam. Lēmumu par disciplinārsoda uzlikšanu Lūks var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Tieslietu ministre nolēmusi sodīt Lūku ar disciplinārsodu - brīdinājuma izteikšanu par neatbilstību ieņemamajam amatam un par dienesta pilnvaru pārkāpšanu, izveidojot nelikumīgu cietumu.

Ministrei esot bijis jāpieņem šāds lēmums par disciplinārsoda uzlikšanu Lūkam, jo Ministru kabinets (MK), "politiski lemjot" par to, neatbalstīja Āboltiņas piemēroto disciplinārsodu - atbrīvošanu no amata, ieceļot zemākā amatā. Tā vietā MK nolēma Lūku pārcelt no IeVP priekšnieka amata uz Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra padomnieka amatu, atgādināja Sabajevs.

Āboltiņa arī parakstījusi rīkojumu, saskaņā ar kuru IeVP priekšnieka pienākumus līdz jauna priekšnieka atrašanai uzticēts pildīt IeVP priekšnieka vietniekam Sergejam Zlatoustovam.

Tieslietu ministre lēmumu par disciplinārsoda uzlikšanu Lūkam pieņēma, pamatojoties uz disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas slēdzienu, ar kuru atzīts, ka Lūks ir pārsniedzis sava amata pilnvaras, jo apzināti pieļāvis nelikumīga cietuma izveidi Talsu rajona Rojas pagasta Melnsilā.

Ministre šobrīd izvērtē, kurš no abiem variantiem - IeVP priekšnieka meklēšana ar konkursu vai bez tā - būtu izdevīgāks. Lēmumu par to, kādā veidā tiks meklēts piemērotākais šī amata kandidāts, viņa varētu pieņemt jau šonedēļ, pastāstīja Sabajevs.

Jau ziņots, ka Āboltiņai bija jāpieņem lēmums, kādu disciplinārsodu piemērot bijušajam Ieslodzījuma vietu priekšniekam Dailim Lūkam par disciplinārlietas izmeklēšanā atklātajiem pārkāpumiem.

Ministre kā piemērotāko disciplinārsodu Lūkam bija uzskatījusi iespēju atbrīvot viņu no amata un iecelt zemākā amatā, tomēr pagājušajā nedēļā valdība noraidīja šo priekšlikumu, tāpēc Āboltiņai bija jālemj par citu disciplinārsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!