Foto: LETA

Latvijā lielai daļai tiltu strauji tuvojas ekspluatācijas termiņa beigas un, ja tie netiks laikus remontēti, kādu no tiltiem, iespējams, vajadzēs slēgt, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pastāstīja valsts autoceļu pārvaldītāja "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) valdes loceklis Jānis Lange.

"Mums ir vairāk nekā 900 tiltu, un lielākā daļa no tiem ir būvēti pagājušā gadsimta 60.-70.gados ar normatīvo dzīves ilgumu 40-50 gadu. Šiem tiltiem strauji tuvojas ekspluatācijas termiņa beigas. Jauno tiltu, kurus pašlaik būvējam, dzīves ilgums jau ir 100 gadu, jo prasības konstrukcijām ir būtiski pieaugušas. Taču, ja pašlaik gadā rekonstruējam vidēji divus tiltus, ar šādu tempu pie pilnīgas tiltu atjaunošanas nonāksim apmēram 450 gadu laikā. Līdz ar to tas ir jautājums, kas ir akūti jārisina," sacīja Lange.

Viņš norādīja, ka uz atsevišķiem tiltiem LVC problēmas risina, nosakot transportlīdzekļu masas ierobežojumus - Latvijā ir 30-40 tiltu, uz kuriem ir noteikts transportlīdzekļa masas ierobežojums. Uzņēmums pastāvīgi pārbauda tiltu tehnisko stāvokli, veic inspekcijas, seko līdzi situācijai. "Agrāk vai vēlāk, laicīgi neremontējot šos tiltu, protams, sabiedrībai var radīt mobilitātes problēmas, jo mēs viennozīmīgi neļausim ekspluatēt tiltu, kas ir sliktā stāvoklī," atzina Lange.

LVC valdes loceklis atturējās prognozēt, pēc cik gadiem kādu tiltu varētu vajadzēt slēgt. "Negribu izteikt spekulācijas. Katrā ziņā par to esam gatavi sabiedrību informēt un to arī darīsim," viņš sacīja, taču atzina, ka pastāv iespēja, ka kādi tilti, iespējams, būs jāslēdz, ja tie netiks laikus remontēti.

Valstij piederošais LVC pārvalda valsts autoceļu tīklu, administrē valsts autoceļu tīkla finansējumu un organizē iepirkumus valsts vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!