Foto: Publicitātes attēli
Pateicoties jaunā personu apliecinošā dokumenta - personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID) - izsniegšanai, elektroniskā paraksta (e-paraksta) lietotāju skaits Latvijā šogad varētu sasniegt 100 000, šodien LTV raidījumā "Panorāma" sacīja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Patlaban Latvijā ir nedaudz vairāk par 16 000 elektroniskā paraksta lietotāju, no tiem nedaudz vairāk par 11 000 lieto virtuālo e-parakstu, informēja Bokta.

LVRTC jau pērn prognozēja, ka e-paraksta lietotāju skaits varētu sasniegt 100 000, taču toreiz prognoze tika balstīta uz pieņēmumu, ka eID kartes sāks izsniegt jau pērn.

"Redzot pieprasījumu pēc eID kartēm pirmajā to izsniegšanas dienā, var prognozēt, ka interese par tām būs liela un šogad e-paraksta lietotāju skaits sasniegs 100 000," sacīja Bokta.

Viņš piebilda, ka pirmajiem 3000 cilvēku, kuri pieteiksies eID saņemšanai, datoram pieslēdzams viedkaršu lasītājs e-paraksta lietošanai tiks uzdāvināts.

Lai lietotu elektronisko parakstu, eID kartes nēsātājiem būs jāiegādājas datoram pieslēdzams viedkaršu lasītājs - elektroniska ierīce, kas paredzēta, lai savienotu datoru ar personas apliecības kontakta mikroshēmu. Latvijas eID nav paredzēti speciāli viedkaršu lasītāji - lietošanai derīgs būs jebkurš viedkaršu lasītājs, kas atbalsta PC/SC saskarnes standartu. Viedkaršu lasītāju var iegādāties, piemēram, datorpiederumu tirdzniecības vietās un interneta veikalos. Lētākais viedkaršu lasītājs maksā aptuveni piecus latus.

Jau ziņots, ka pirmās dienas laikā jauno personu apliecinošo dokumentu - personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti (eID) - Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās noformējuši kopskaitā gandrīz 850 Latvijas iedzīvotāji.

LETA jau ziņoja, ka no šodienas iedzīvotājiem visā Latvijā PMLP teritoriālajās nodaļās ir iespējams noformēt jauna veida personu apliecinošu dokumentu - personas apliecību jeb eID.

Atšķirībā no pases personas apliecība dod iespējas apliecināt identitāti ne tikai klātienē, bet arī attālināti internetā, izmantojot autentifikācijas un droša elektroniskā paraksta piedāvātās iespējas.

Iedzīvotājiem jauno dokumentu ir iespējams noformēt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs. Valsts nodeva par kartes izgatavošanu standarta termiņā - desmit darba dienu laikā - ir desmit lati, savukārt bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem par eID izgatavošanu jāmaksā divreiz mazāka nodeva - pieci lati.

Nepieciešamības gadījumā eID iespējams izgatavot arī paātrinātā kārtībā - divu darba dienu laikā, un tas maksā 20 latus, bet bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem - desmit latus.

Personas apliecība jeb eID tiek izsniegta uz pieciem gadiem, savukārt bērniem līdz piecu gadu vecumam izsniegtās kartes derīguma termiņš ir divi gadi.

Atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem par personas apliecībām jeb eID iedzīvotāji var rast, apmeklējot PMLP interneta mājaslapas "www.pmlp.gov.lv" sadaļu "Pakalpojumi". Savukārt par elektroniskā paraksta jeb e-paraksta iespējām var uzzināt interneta mājaslapā "www.eparaksts.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!