Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču pārvalde (APP) kādā Madonas veikalā atklājusi nekvalitatīvu degvīnu "Moskovskaja osobaja vodka", uz kura etiķetēm kā produkcijas ražotājs norādīta a/s "Latvijas balzams".
APP vadītājs Dzintars Jakāns pavēstīja, ka šobrīd notiek izmeklēšana, un pieļāva, ka degvīnam tuvākajā laikā tiks noteikta neatkarīgā ekspertīze.

Šā gada aprīlī APP veica pārbaudi kādā Madonas veikalā un divās "Moskovsakaja osobaja vodka" 0,7 litru tilpuma pudelēs konstatēja brūnas nogulsnes. Pudeles bija aiztaisītas kā paredzēts un uz tām bija akcīzes marka. Degvīna pudeles tika nosūtītas uz LB laboratoriju.

Degvīnu kopā ar citiem LB ražotajiem alkoholiskajiem dzērieniem Madonas uzņēmumam piegādāja pats LB.

LB labaratorijas slēdzienā minēts, ka ekspertīzei iesniegtais degvīns ir ar brūnas krāsas nogulsnēm, kas liecina par paaugstinātu dzelzs saturu dzērienā. Pēc ārējā noformējuma - etiķetes, pudeles, korķīša, marķējuma un akcīzes marku numuriem - produkcija atbilst "Latvijas balzama" oriģinālproduckijai.

Taču slēdzienā norādīts, ka ekspertīzei iesniegtajam degvīnam ir atšķirīga gaistošo vielu (butanols, amilspirts u.c.) koncentrācija, kā arī atšķirīgs gaistošo vielu sastāvs - ekspertīzei iesniegtais degvīns satur gaistošas vielas, kādas "Latvijas balzama" ražotais degvīns nesatur.

Tādējādi pēc fizikāli ķīmiskajiem rādītājiem ekspertīzei iesniegtais degvīns nav LB oriģinālprodukcija un arī pēc augstās spirta koncentrācijas tas neatbilst Latvijas Ministru kabineta noteikumiem "Par spirta un alkohola dzērienu kvalitāti un drošumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!