Maģistrālā gāzes vada Vireši – Tallina eksplozijas iespējamais iemesls ir bojāta cauruļvada metinātā šuve, liecina gāzes vada eksplozijas izmeklēšanas komisijas secinājumi, ar kuriem Iekšlietu ministrija otrdien iepazīstināja valdību.
Komisija secināja, ka avārijas iemesls nebija nelikumīga iejaukšanās no ārpuses. Pēc avārijas “Latvijas gāze” (LG) būtu jāveic maģistrālā gāzes vada Vireši – Tallina ārpuskārtas diagnostiku. Šis ir viens no jaunākajiem maģistrālajiem gāzes vadiem Latvijā, kas būvēts deviņdesmitajos gados un tā diagnostiku LG plānoja veikt tikai 2010.gadā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam savukārt būs jāsagatavo priekšlikumi par apziņošanas, evakuācijas un valsts institūciju savstarpējās sadarbības uzlabošanā ārkārtējās situācijās, un kompleksu mācību organizēšanu, izanalizējot dienestu darbību gāzes vada eksplozijas, kā arī vētras izdarīto postījumu janvārī, seku likvidēšanā.

Avārijas iemeslus vēl reiz pētīs Rīgas tehniskās universitātes laboratorijā, pārbaudes rezultāti būs gatavi pēc trim četrām nedēļām.

Augstspiediena maģistrālā gāzes vada Vireši – Tallina eksplozija notika 16.aprīlī Ķelderejā pie Valmieras. Pirmais paziņojums par spiediena kritumu maģistrālajā vadā Valmiera tika saņemts 16.aprīlī pulksten 0:41, kam uzreiz pēc minūtes sekoja situāciju apstiprinošs signāls. Pulksten 0:48 LG operators pa selektora sakariem paziņoja, ka iespējams ir stipra gāzes noplūde ar lielu troksni no maģistrālā gāzes vada Vireši – Tallina pie Valmieras.

No pulksten 0:51 sākās atbildīgo dienestu un personu apziņošana saskaņā ar instrukciju LG operatīvo sakaru shēma ārkārtas situācijās. Pulksten 0:53 – 1:01 dispečers ar tālvadību no dispečera pults aizvēra līnijas krānus, kas noslēdza gāzes padevi avārijas vietai.

Pulksten 1:02 spiediens vairs nekritās un sāka stabilizēties. Pulksten 1:08 LG darbinieki ieradās notikuma vietā un apstiprina maģistrālā gāzes vada avāriju.

Tikai tad LG informēja Valmieras rajona policijas pārvaldi par gāzes vada avāriju un lūdza policijas un glābšanas dienestu palīdzību. Pulksten 1:27 Ugunsdzēsēju Valmieras brigādes komandieris informēja Operatīvās vadības pārvaldes dežurantu par nepieciešamību ieslēgt trauksmes sirēnas, jo nebija skaidri notikuma apmēri un bīstamībā.

Pulksten 2:03 avārijas vietā tika veikta gāzes koncentrācijas pārbaudes ar gāzes analizatoru apmēram 30 – 100 metru attālumā no notikuma vietas un gāzes koncentrācija gaisā netika konstatēta. Pulksten 2:15 LG brigāde informēja glābšanas dienestu, ka situācija avārijas vietā normalizējas, gāzes koncentrācija nav konstatēta un iedzīvotāju evakuācija nav nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!