Grāmata "Tiesāšanās kā ķēķis" joprojām ir neatklāts noziegums, otrdien Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē, kas izveidota iespējamas pretlikumīgas un neētiskas rīcības izvērtēšanai tieslietu sistēmā, sacīja ģenerālprokurors Jānis Maizītis.
Maizītis skaidroja, ka noziegums ir nelikumīgā telefonsarunu noklausīšanās.

Uz komisijas sēdi otrdien bija aicināts arī bijušais tiesnesis, tagad advokāts Voldemārs Šubrovskis, kurš minēts kā viens no iespējamiem grāmatā atspoguļoto sarunu dalībniekiem.

Šubrovskis pauda viedokli, ka pēc grāmatas izdošanas ir bijis pārāk daudz emociju un pārsteidzīgas rīcības.

"Cilvēki pārāk histēriski rīkojās pēc šī sacerējuma parādīšanās. Es domāju, ka tā nevajadzēja darīt, nevajadzēja izdarīt pārsteidzīgus atzinumus," sacīja Šubrovskis.

Atbildot uz deputāta Imanta Kalniņa (TB/LNNK) jautājumu, kādēļ neviens no grāmatas "varoņiem" nav vērsies tiesā par neslavas celšanu, Šubrovskis izteicās, ka grāmatā informācija pasniegta tā, lai pret tās autoriem nebūtu iespējams vērsties tiesā.

Šubrovskis izteica pieļāvumu, ka grāmata tikusi izdota, lai kaitētu vienam konkrētam advokātam. "Grāmatas darbība risinās 1997. un 1998.gadā. Tolaik advokāts Andris Grūtups nebija nekāds izņēmums, kas staigāja pa tiesu, - tā darīja arī citi advokāti," apgalvoja Šubrovskis.

Šubrovskis aicināja apsvērt iespēju tiesnešiem, advokātiem un prokuroriem palaikam tikties, lai savstarpēji apspriestu tieslietu sistēmas problēmas.Parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien sprieda arī par iespējām vienkāršot un paātrināt lietu izskatīšanas gaitu tiesās. "Saīsināts lietu izskatīšanas laiks dotu iespējas ne tikai ātrāk izskatīt lietas, bet arī samazinātu tiesvedības izdevumus. Tāpat jādomā par to, lai valsts līdzekļi netiktu šķiesti par sīkām lietām," uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Juris Dobelis.

Arī tiesnešu skaita palielināšana un komisijas ierosinātā tiesnešu vecuma cenza samazināšana paātrinātu lietu izskatīšanas gaitu, piebilda Dobelis.

Runājot par lietu izskatīšanas procedūras vienkāršošanu, Maizītis atzinis, ka joprojām ir procesi, kas ierosināti par zādzībām pāris latu apmērā, un tā nav racionāla valsts līdzekļu izlietošana. Daudzas valstis virzās uz šādu lietu dekriminalizāciju un administratīvās atbildības piemērošanu. "Protams, ir grūti paskaidrot sabiedrībai, ka lietu "par latu" neskatīs kā krimināllietu, bet tai pat laikā jādomā par to, cik sabiedrībai izmaksā tās izskatīšana," sacīja ģenerālprokurors.

Atbildot uz deputātu jautājumu par situāciju prokuratūrā, Maizītis atzinis, ka arī prokuratūrā, tāpat kā citās tiesībsargājošās iestādes, ir negodīgi cilvēki, ar kuriem notiek cīņa, taču tie nav nekontrolējami procesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!