Ģenerālprokurors Jānis Maizītis neizslēdz provokācijas iespējas saistībā ar tā dēvēto "Ventspils amatpersonu lietu", atzīstot, ka prokuratūra jau sen izjūt pretdarbību šajā lietā, taču tas nav politisks spiediens.
Intervijā laikrakstam "Teļegraf" Maizītis norādīja, ka šajā lietā jau trīs gadus prokuratūra izjūt nopietnu pretdarbību, kas nav politisks spiediens. "Ir citas labi pārbaudītas metodes, kuras tiek izmantotas lai ietekmētu izmeklēšanu, ar laiku par to būs jārunā", pauda Maizītis, plašāk neskaidrojot, kā tad tiek ietekmēta prokuratūra.

Maizītis gan atklāja, ka šīs metodes ir ne tikai juridiskas, "drīzāk tas ir reālu pretdarbības soļu klāsts, šie soļi tiek sperti, lai noskaņotu sabiedrības viedokļi pret prokuratūru ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs". Maizītis atzina, ka prokuratūra to ļoti labi izjutusi. Prokuratūra ir gatava provokācijām saistībā ar šo lietu, bet visi specdienesti gatavi novērst jebkuras provokācijas pret cilvēkiem, kas nodarbojas ar šo lietu.

"Es neizslēdzu provokācijas, jo ir signāli, ka tas ir iespējams," laikrakstam paudis Maizītis.

Maizītis norādīja, ka prokuratūra vairs neizjūt politisko spiedienu. "Jā, pirms kāda laika es tiešām esmu izteicis sabiedrībai diezgan saprotamus mājienus par faktiem, kuri toreiz notika. Tagad es varu teikt, ka loti reti tiekos ar politiķiem. Es strādāju ļoti mierīgi, pat mierīgāk, nekā manas darbības sākumā," sacīja Maizītis.

Ģenerālprokurors atklāja, ka aptuveni kopš jūnija izmeklēšanas sapratne par Ventspils uzņēmumos notiekošo tuvinājās faktiskajai situācijai, jau pērn prokuratūra ieguvusi pierādījumus notiekošajam tepat Latvijā. Maizītis pieļāva, ka lietā būs jauni atzari, un agri vai vēlu lieta tiks sadalīta, lai varētu to pabeigt likumos noteiktajos termiņos.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā apsūdzības izvirzītas Ventspilī praktizējošam advokātam Gintam Laiviņam – Laiveniekam. Viņš tiek turēts aizdomās par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu laika posmā no 2002. gada vidus līdz 2004. gada oktobrim.

Aizdomās par naudas atmazgāšanu organizētā grupā janvāra beigās apcietināta "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane, kas saistīta ar Ventspils amatpersonu krimināllietu.

Savukārt jau marta sākumā KNAB prokuratūras uzdevumā aizturējis citu ietekmīgu Ventspils uzņēmēju - "Ventspils Nafta" padomes priekšsēdētāju un VN īpašnieces AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) prezidentu Mamertu Vaivadu. Tās pašas dienas vakarā veikta kratīšana Vaivada kabinetā VN birojā Ventspilī.

Vēlāk tika aizturēts un apcietināts arī Ventspils mērs Aivars Lembergs, kuram tika uzrādīts apsūdzības par naudas atmazgāšanu, kukuļa izspiešanu, skaidras naudas nelegālu iegūšanu grupā un nodošanu citām fiziskām un juridiskām personām piecu miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!