Foto: LETA
Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis noliedz, ka pēc žurnālista Lato Lapsas grāmatas "Tiesāšanās kā ķēķis" iznākšanas sasauktajā slēgtajā Augstākās tiesas (AT) plēnumā, viņš būtu apgalvojis, ka grāmatā publicētās sarunas lielākoties ir izgudrojums. Šādu apgalvojumu pirmdien plēnumā pauda AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Diskusija par grāmatu AT atsākās, jo Senāta Civillietu departamenta vadītāja amatā tika izvirzīts un arī iecelts grāmatā pieminētais tiesnesis Zigmants Gencs. Pēc 2007.gada "ķēķa sarunu" skandāla toreizējais AT priekšsēdis Andris Guļāns viņi atcēla no šī paša amata.

Tiesnesis Jānis Neimanis pirmdienas plēnumā kolēģiem atgādināja par šiem notikumiem, aicinot Gencu amatā neapstiprināt, savukārt Bičkovičs viņa šaubas noraidīja, apgalvojot, ka Maizītis oficiāli apliecinājis, ka lielākā daļa grāmatas teksta ir izdomājums.
Maizītis trešdien sarunā ar portālu "Delfi" atzina, ka pirms aptuveni trīs gadiem
runāto neatminās, taču uzsvēra, ka Bičkoviča viņam piedēvētos apgalvojumus viņš noteikti nav paudis. "Tas ir pārāk liels apjoms, lai būtu izdomāts," sacīja Maizītis, norādot, ka toreiz prokuratūrā izpētīts, ka grāmatā publicētās sarunas notikušas.

Bijušais ģenerālprokurors atzina, ka diskutēts par to, ka grāmata nevar kalpot kā juridisks pierādījums, taču nav bijis šaubu, ka šādas sarunas ir notikušas. Viņš atzina, ka, iespējams, grāmatā sarunas publicētas nepilnīgi, taču, lai tās izgudrotu būtu jāiegulda ļoti liels darbs, izpētot visas katra tiesneša lietvedībā esošās lietas tanī laika posmā. Neesot bijis šaubu par to, ka grāmatā publiskotās advokāta un tiesnešu sarunas noklausītas nelikumīgi, atminas Maizītis.

Maizītis norādīja, ka pēc grāmatas izdošanas sasauktais plēnums bija slēgts, tāpēc viņš nedrīkst atklāt tajā runāto, to drīkst darīt vien AT.

AT portālam "Delfi" norādīja, ka slēgtajā plēnumā paustais ir ierobežotas pieejamības informācija, kuru var iegūt tikai pēc oficiālā pieprasījuma, kurš jāakceptē tiesas priekšsēdētājam.

Jau vēstīts, ka pirms trim gadiem iznākušajā Lapsas grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" bija aprakstīta telefonsaruna starp kādu "Zigmundu Gentu" un advokātu "Arni Gūtupu". Sarunas laikā, acīmredzot pēc kādas lietas izskatīšanas, Gents skaidro: "Es tev neteikšu, ka esmu pārliecināts par šo spriedumu. Es labprāt pieņemtu otrādi. Bet zini, ka visi ir pret…" ar lietas iznākumu neapmierinātajam advokātam saka Gents.

AT tiesnešu darba grupas ziņojumā par tiesnešu ētikas pārkāpumiem tiesnešu un advokātu telefona sarunu skandāla lietā teikts: Gencs atzinis, ka grāmatā norādītais Zigmunds Gents ir viņš un ka ir zvanījis advokātam Andrim Grūtupam, lai izskaidrotu pieņemto spriedumu, tostarp norādot, ka "labprāt pieņemtu savādāku lēmumu, bet viņi ir pret".

Darba grupa secināja, ka tiesnesis tādējādi ir izpaudis tiesnešu apspriedes noslēpumu. Ziņojumā atzīts, ka Genca rīcībā ir saskatāms likuma "Par tiesu varu" un Latvijas tiesnešu ētikas kodeksa pārkāpums. Gencs pats gan nepiekrita, ka būtu ko pārkāpis.

Saistībā ar "ķēķa sarunu" skandālu AT priekšsēdētājs Andris Guļāns 2007.gada augusta beigās Gencu atbrīvoja no Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas. Tiesnesis tolaik izteicās, ka būtu gatavs rakstīt atlūgumu, tomēr, atgriezies no atvaļinājuma, to tā arī neizdarīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!