Foto: F64
Vispirms izmeklēšanā būtu jāvērtē un jāsaprot, kā bija iespējama apjomīgā datu noplūde no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (VID) un kas par to atbildīgs, un tikai pēc tam – personas, kas sevi dēvē par "Neo", atbildība par datu iegūšanu un publiskošanu, uzskata ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Viņš trešdien žurnālistiem apstiprināja, ka prokuratūrā ir saņemts Valsts prezidenta Valda Zatlera iesniegums ar lūgumu vērtēt datu noplūdi no VID.

Tomēr viņš pagaidām atturējās komentēt, kā prokuratūra tālāk rīkosies, jo, no vienas puses, kriminālprocesu par datu noplūdi no VID jau ir sākusi Ekonomikas policija, un prokuratūra to uzrauga. No otras puses, kā norādīja Maizītis, Valsts prezidentam ir tiesības lūgt prokuratūrai veikt šādu pārbaudi, tāpēc prokuratūrai būtu tā jāveic. Maizītis atturējās komentēt šādas paralēlas izmeklēšanas lietderību.

Jau vēstīts, ka Zatlers trešdien nosūtījis lūgumu ģenerālprokuroram pārbaudīt faktus par VID amatpersonu darbību likumību saistībā ar informācijas sistēmas drošības pārkāpumiem un apjomīgas informācijas noplūdi no VID informācijas sistēmas.

Aizpagājušās nedēļas nogalē izskanēja informācija par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS. Atbildību par vairāk kā septiņu miljonu dokumentu nelegālu iegūšanu uzņēmās personu grupa, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA). Tās pārstāvis ar segvārdu Neo jau publiskojis vairāku uzņēmumu – "Rīgas Siltums", " Rīgas Satiksme" un "Parex banka"– atalgojumu sarakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!