Ģenerālprokurors Jānis Maizītis atzīst, ka Valsts nekustamo īpašumu aģentūras (VNĪA) nelikumīgi piešķirto dzīvokļu lieta ir "visas Ģenerālprokuratūras stratēģijas jautājums", kuras izpētes dēļ "ir jādod risinājums, ko darīt gadījumos, ja ir nelikumīgi apstiprināts privatizācijas nolikums un dzīvokļu piešķiršanas kārtība".
Maizītis nevarēja pateikt, kad varētu pabeigt prokurora lēmuma neierosināt krimināllietu pret VNĪA bijušajiem valdes locekļiem izvērtēšanu, jo tās apjoms esot ļoti liels. Viņš arī atteicās pirms izvērtēšanas pabeigšanas sniegt jebkādus komentārus par pieņemtā lēmuma likumību un prokurora rīcības pareizību.

Jau ziņots, ka iepriekš Maizītis atzina - prokuratūras lēmumam atteikt ierosināt krimināllietu pret VNĪA valdes locekļiem, kas nelikumīgi piešķīruši dzīvokļus saviem draugiem un radiniekiem, nav nekāda sakara ar taisnīgumu.

Ģenerālprokuratūra atteica ierosināt krimināllietu pret bijušajiem VNĪA valdes locekļiem, valdes priekšsēdētāju un arī ģenerāldirektoru Motti, kas nelikumīgi sev, saviem radiniekiem un darījumu partneriem piešķīra aģentūras dzīvokļus, jo konstatēja, ka amatpersonu darbībās ir noziedzīgs nodarījums, bet nav nodoma.

Jāatgādina, ka iespējas saukt pie kriminālatbildības bijušos VNĪA valdes locekļus par nelikumīgiem lēmumiem, piešķirot dzīvokļus saviem radiem un paziņām, prokuratūra sāka izvērtēt februāra beigās, pēc tam kad Augstākās tiesas Senāts dzīvokļu piešķiršanu atzina par nelikumīgu. VNĪA valdes priekšsēdētājs laikā, kad tika pieņemti nelikumīgie lēmumi, bija Motte, bet valdē darbojās Andis Zalpēteris, Māris Teko, Voldemārs Spūžs, Andris Priedītis un Ervīns Ceihners.

Augstākā tiesa apmierinājusi piecas Ģenerālprokuratūras prasības par VNĪA dzīvokļu atņemšanu to bijušajiem īpašniekiem - aģentūras bijušajiem darbiniekiem, viņu radiniekiem un darījumu partneriem, bet spriedums stājies spēkā trijās lietās. Vēl divas Ģenrālprokuratūras prasības ir izskatītas Augstākajā tiesā, bet to spriedumi pārsūdzēti Senātā. Šajās lietās spriedums vēl nav stājies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!