Vēl nepabeigtais studiju finansēšanas modelis paredz, ka aptuvenā dalībmaksa augstskolu studentiem būtu jāparedz 300 latu gadā, bet studenti ir ar mieru maksāt uz pusi mazāk.
Dalībmaksa, iespējams, būs jāmaksā nākamā mācību gada pirmā kursa studentiem, paredz izstrādājamais studiju finansēšanas modelis.

Minētie 300 lati būs jāmaksā, ja būtiski nepalielināsies valsts finansējums augstākajai izglītībai, BNS skaidroja Augstākās izglītības padomes (AIP) eksperts Pēteris Cimdiņš. 300 lati ir nepieņemama summa studentiem un tā arī pārkāpj jebkuras Eiropas valstu pieredzes robežas, pauda eksperts.

BNS jau ziņoja, ka valdība līdz 31.janvārim noteica AIP izstrādāt studiju finansēšanas modeli un arī studentu uzņemšanas noteikumus.

Cimdiņš BNS sacīja, ka "principā projekti ir gatavi, tomēr vēl ir jāapkopo vairāki dati un jāveic aprēķini".

Padome apkopos augstskolu iesniegto informāciju par to, cik tās vēlas uzņemt studentus jaunajā mācību gadā. Pēc šiem datiem varēs aprēķināt nepieciešamo valsts finansējumu.

Finansēšanas modelis paredz, ka studenti vairs netiek dalīti pilna laika mācību studentos un daļēja mācību laika studentos. Pašreizējā sistēmā ir gan pilna laika studenti, gan arī vakara nodaļu un neklātienes studenti.

AIP modelis paredz, ka nākamajā mācību gadā augstskolās varētu mācīties 45 tūkstoši pilna laika studentu. Pašreiz augstskolās mācās aptuveni tikpat studentu, bet tie ir gan pilna laika, gan vakara nodaļu.

AIP locekļi pirmdienas pēcpusdienā tiksies ar premjeru Andri Šķēli un izglītības ministru Māri Vītolu, lai apspriestu dokumentu projektus.

Cimdiņš cer, ka politiskais lēmums par studiju finansēšanas modeli un arī studentu uzņemšanas noteikumiem tiks pieņemts šīs nedēļas laikā. Viņš arī pauda cerību, ka valdības lēmums tiks pieņemts līdz 20. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!