Foto: DELFI
Šī gada lielā tēma — mākslīgas intelekts. Bils Geits mūsu laiku proklamējis par mākslīgā intelekta laikmeta sākumu. Tekstu ģeneratori, radošuma asistenti, attēlu zīmētāji, pat videospēļu izstrādātāji — ar vien cenšamies izzināt tā iespējas. Kādi secinājumi — jauka spēlīte vai reāls rīks? Diskusijā "Mākslīgais intelekts — labākais draugs vai lielākais draugs?" sprieda par to, kā praktiski ikdienā var pielietot mākslīgā intelekta rīkus, lai kļūtu efektīvāks.
Tuvāko dienu laikā portāls "Delfi" publicēs arī diskusijas ierakstu.

Sarunu vadīja Rihards Blese, Latvijas Radio raidījumu vadītājs, digitālo tehnoloģiju entuziasts un LDDK izglītības jomas eksperts.

Diskusijā piedalījās Artis Ozoliņš, raidījuma "Digitālās Brokastis" veidotājs un pasākumu vadītājs, Aiga Andrijanova, APPLY mākslīgā intelekta izstrādātāja, Reinis Zitmanis, biznesa tehnoloģiju eksperts, Normunds Grūzītis, LU asociētais profesors, kā arī Pēteris Jurčenko, lietojamības eksperts.

Andrijanova diskusijas klausītājiem, sevišķi studentiem, ieteica izmantot rītku "quillbot", kas saīsina zinātniskās publikācijas.

Diskusijā arī iepazīstināja ar vietni "www.balsutalka.lv", kas projekts latviešu valodas nākotnei. "Tā mērķis ir nodrošināt latviešu valodas pieejamību tehnoloģiju attīstībai. To iespējams panākt, savācot balsu paraugus. Lai izveidotu daudzveidīgu, atvērtu un ikvienam pieejamu latviešu runas datu kopu, mēs aicinām kopīgiem spēkiem ierunāt vismaz 1000 stundas," rakstīts projekta mājaslapā.

Diskusijas dalībnieki dalījās ar pieredzes stāstiem, izmantojot mākslīgā intelekta rīkus. Piemēram, kāds tos izmantojis ceļojuma plāna sastādīšanā, cits, mēģinot saprast, kā izmērīt vidukļa apkārtmēru. Tiesa, kā atzina sarunas dalībnieki, pilnībā paļaujoties tikai uz mākslīgā intelekta padomiem, tie var aizvest cilvēku neceļos. Kā atzīmēja sarunas dalībnieki, būtiski ir izmantot pēc iespējas tiešāku un skaidrāku valodu, pielietojot mākslīgā intelekta rīkus. Tāpat arī būtiski mākslīgā interneta sniegto informāciju pārbaudīt.

Jau ziņots, ka 9. un 10. jūnijā Cēsīs notiek sarunu festivāls "Lampa". Plašākā informācija par festivālu pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!