Foto: LETA
Latvijas Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins ("Saskaņa"), uzstājoties EP plenārsesijā Strasbūrā, latgaliski aicinājis pievērst lielāku uzmanību bērnu stāvoklim, liecina deputāta ieraksts sociālajā vietnē "Facebook".

Mamikins uzrunā pirmdien paudis, ka katru gadu Eiropas Savienība izstrādā un realizē vairākas programmas, plānus, reformas un citas iniciatīvas dažādās jomās, kuru mērķis ir gaišāka nākotne. "Taču - kā mēs varam par to runāt, ja šī nākotne - jeb Eiropas bērni - bieži dzīvo nabadzībā un sociālajā atstumtībā. Tā tas ir arī manā dzimtenē - Latvijā," uzrunā teicis Mamikins.

Deputāts akcentējis, ka Latvijā nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļauti 34,3% bērnu, kas esot augstākais rādītājs Eiropas Savienībā. "Vairāki tūkstoši bērnu neapmeklē skolu vai pat nav zināms, kur viņi atrodas. Jāpievērš lielāka uzmanība ne tikai bērnudārzu vai skolu politikai, bet, pirmkārt ģimenes politikai. Visvairāk tas attiecas uz ekonomiski vājākajiem valsts reģioniem, no kuriem turpinās spēcīgs iedzīvotāju aizplūdums - kā mēs to varam redzēt Latgalē," sacījis Mamikins.

Tāpat EP deputāts savā uzrunā latgaliešu valodā norādījis, ka pēdējos gados pabalsti par nabadzīgiem bērniem un nodokļu atvieglojumi ir palielināti, tomēr situācija līdz šai dienai ir ļoti slikta.

Mamikins "Facebook" raksta, ka latgaliski EP plenārsesijā uzstājies apzināti un, ka pretēji Latvijas Saeimai, viņa sacītais ticis iztulkots visās 24 ES oficiālajās valodās. "Neviens mikrofonu neatslēdza. Liels paldies tulkiem. Tā ir otrā reize EP vēsturē kopš 1979.gada, kad plenārsesijā izskan latgaliešu valoda," vēsta Mamikins.

Mamikins EP deputātus latgaliski ir uzrunājis arī iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!