Lai veicinātu dabai draudzīgāko auduma maisiņu lietošanu pirkumiem, aizvietojot ar tiem plastmasas maisiņus, visu 2008.gada janvāra mēnesi maiznīca Liepkalni kopā ar Tukuma piens organizē akciju "Mana sviestmaize dabai". Tās laikā dāvinās auduma iepirkuma maisiņu katram pircējam, kas vienā reizē Rimi Hipermarketos iegādāsies klaipu Latviskās rupjmaizes un paciņu Tukuma piens Eksporta sviesta.
Maisiņš, uzrādot čeka oriģinālu, saņemams Hipermarketu informācijas centros.

Liepkalni un Tukuma Piens ar šo akciju vēlas pievērst sabiedrības uzmanību Dabas saglabāšanai un vērtībām, kas būtu izceļamas, skatoties nākotnē no Dabai draudzīgās Puses. "Mana sviestmaize Dabai" – tā saucas akcija, kas tiek uzsākta jau Jaunā gada sākumā ar mērķi 2008. gadu saukt par gadu Dabai, veicinot dabiskāku materiālu izmantošanu, kas ātrāk sadalās, nesatur ķīmiskus organiskus savienojumus.

AS "Latvijas Zaļais punkts" Valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs:
"Ļoti atzinīgi vērtējam mūsu līgumpartneru centienus ieviest zaļo praksi savā uzņēmējdarbībā, kā arī sabiedrības informēšanas aktivitātēs, aicinot iedzīvotājus iepirkšanās vietās izmantot nevis plastmasas maisiņus, bet gan daudzkārt izmantojamos un dabai draudzīgos auduma maisiņus. Tikai kopā darbojoties mums izdosies panākt, ka arvien biežāk iedzīvotāji vienreiz lietojamo plastmasas maisiņu vietā izvēlēsies daudzkārt lietojamās auduma somas, tādi pasargājot vidi no atkritumiem un saudzējot neatjaunojamos dabas resursus – naftu, ko izmanto jaunu plastmasas maisiņu ražošanai."

Lai nodrošinātu, ka plastmasas maisiņi nenonāk dabā, bet gan tiek pārstrādāti, tos vajag izmest iepakojuma šķirošanas konteineros. Latvijā lielākā polietilēna pārstrādes rūpnīca ir Nordic Plast, kurā no otrreizējā polietilēna gatavo granulas. No granulām galvenokārt gatavo atkritumu maisus un industriālo plēvi, ko var izmantot celtniecībā un siltumnīcu būvē, kā arī jaunu plastmasas priekšmetu, piemēram, santehnikas cauruļu ražošanā.

Fakti par plastmasas maisiņiem:
• No izgāztuvēs nonākušajiem sadzīves atkritumiem plastmasas maisiņi pēc masas sastāda apmēram 2,75 procentus
• Viens Latvijas iedzīvotājs gadā vidēji patērē 5,8 kilogramus jeb 2200 dažāda lieluma maisiņu
• Plastmasas maisiņi dabā sadalās apmēram 10-20 gadu laikā, izturīgākie pat 100 gadu laikā
• Plastmasas maisiņus izgatavo no neatjaunojamā dabas resursa – naftas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!