Foto: DELFI
Graustam pašā Rīgas centrā, Marijas un Elizabetes ielas krustojumā, ziemas vētrās saplosīts dekoratīvais pārsegs, un tagad no drūpošā nama trešā stāva loga karājas vairāki koka gabali, apdraudot garāmgājēju drošību.

Kā novēroja aģentūra LETA, viens koka gabals trešdien dienas vidū ar skaļu troksni nogāzās kādai garāmgājējai pie kājām, bet pārējie dēļu gali joprojām bīstami svārstās ārā pa trešā stāva logu.

Jau ziņots, ka ēkas dekoratīvo pārsegu jau iepriekš bojājis stiprais vējš, taču 27.decembra vētrā tas saplosīts pavisam. Ēkas īpašnieki to vēl nav nomainījuši vai salabojuši, tāpēc tas kā maiss plīvo pār garāmgājēju galvām.

Marijas un Elizabetes ielas stūrī esošo graustu pēc 27.decembra vētras apsekojuši arī Īpašuma departamenta speciālisti. Departamenta pārstāve Ilze Krūkle stāstīja, ka grausta īpašniekiem jau nosūtīta vēstule, kurā īpašnieki tiek informēti, ka ēkas dekoratīvais pārsegs ir saplēsts un grausts atkal bojā pilsētas ainavu, tāpēc saimniekiem nekavējoties jāsāk ēkas sakārtošana. Īpašnieki šo pienākumu vēl nav izpildījuši.

Grausts Marijas ielā 6 ilgstoši apdraudēja sabiedrisko drošību un degradēja pilsētas ainavu, tāpēc Rīgas dome 2008.gada 28.oktobrī pieņēma lēmumu par ēkas piespiedu sakārtošanu, nosakot, ka īpašniekiem jāveic grausta konservēšanas darbi, pretējā gadījumā to par pašvaldības līdzekļiem bija gatava darīt Rīgas dome, vēlāk visus izdevumus piedzenot no ēkas īpašniekiem.

2009.gada jūnijā grausta īpašnieki veica bīstamās būves konservāciju, un jau tad, novērtējot paveikto, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs atzina, ka labāk būtu bijis, ja dekoratīvais pārsegs būtu uzklāts uz sastatnēm, nevis tieši pie ēkas. Burovs iepriekš pieļāva, ka lielāka vēja un lietus gadījumā pārsegam varētu veidoties caurumi un tas varētu saplīst. Tā arī noticis pērn jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!