Foto: LETA
Apsekojot Mārupītes un Māras dīķa apkaimi 45 tūkstošu kvadrātmetru platībā, vides speciālisti līdz šim atraduši 361 beigtu zivi, pirmdien preses konferencē sacīja Valsts vides dienesta (VVD) Uzraudzības departamenta direktore Inese Kurmahere.

Starp beigtajām zivīm 288 ir raudas, vēl ūdenī atrastas beigtas līdakas, asari, līņi, grunduļi un pliči. Vides speciālisti turpina apsekot Mārupītes apkaimi, taču īpaši daudz beigtu zivju diezin vai var gaidīt. "Mārupīte pati par sevi ir vairāk arhitehtonisks un vides elements, kur nav īpaši daudz zivju," preses konferencē skaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis Rolands Bebris. Citas piesārņojuma dēļ bojāgājušas dzīvās radības līdz šim neesot atrastas.

VVD Lielrīgas reģionālās pārvaldes speciālists Elmārs Jasinskis teica, ka Māras dīķa un Mārupītes apkaime tiek pārbaudīta, lai varētu novērtēt videi nodarīto kaitējumu. Pagaidām to ir grūti pateikt – zaudējumus rēķinās tad, kad būs novērstas piesārņojuma sekas un uzlabojusies ūdens kvalitāte, kas varētu notikt ne ātrāk kā pēc divām nedēļām, teica Kurmahere. Viņa šaubījās, vai videi radītais kaitējums būs mērāms miljonos latu, bet "tūkstošos latu gan varētu būt". "Taču tagad to ir grūti pateikt," piebilda VVD pārstāve.

Pēc Jasinska teiktā, visa dzīvā radība Mārupītē no vietas, kur tajā pa notekgrāvjiem ietecēja piesārņojums, līdz ietekai Māras dīķi ir gājusi bojā. Tas pats varētu notikt arī Māras dīķī. Šā ķīmiskā piesārņojuma gadījumā vides speciālisti ir bezspēcīgi, "tagad viss atkarīgs no mātes dabas". Proti, jo vairāk līs, jo ātrāk ūdens pašattīrīsies. Speciālisti prognozē, ka tas varētu notikt 2-3 nedēļu laikā.

Zivis gājušas bojā, noslāpstot, jo ķīmiskā piesārņojuma dēļ pazeminājās skābekļa līmenis ūdenī. Svētdien ņemto ūdens paraugu provizoriskie rezultāti liecina, ka notekgrāvjos ķīmiskais piesārņojums normu pārsniedzis divas, trīs reizes, Māras dīķī, pie Mārupītes ietekas - trīs, četras reizes, ber Mārupītē piesārņojums nepārsniedzis normu. Speciālisti pieļauj, ka tas tādēļ, ka paraugu ņemšanas brīdī piesārņotais ūdens jau bija aizplūdis uz dīķi, bet notekgrāvji jau bija norobežoti.

Ūdenī lielā koncentrācijā konstatēts dažādu vielu "kokteilis" - fosfors, hlors, dažādi sārmi un skābes – vairāk nekā simts vielu. Spriežot pēc preču sortimenta, kas glabāts nodegušajā noliktavā, sekas varēja būt postošākas. "Bijām gaidījuši daudz sliktāku rezultātu," sacīja Kurmahere. Noliktavās glabāti kopumā 294 dažādi profesionālajiem sadzīves ķīmijas un dezinfekcijas līdzekļi.

Kurmahere sacīja, ka pēc iedzīvotāju lūguma tiek pārbaudīts Mārupītes un Māras dīķa apkaimē esošo aku ūdens un gaisa kvalitāte. Ūdens paraugu rezultātiem būtu jābūt tuvākās diennakts laikā. Pirmdien noņemti vēl trīs ūdens paraugi, lai vēlreiz pārbaudītu piesārņojumu līmeni Māras dīķī un arī to, vai piesārņojums plūst Daugavas virzienā. Tiesa, par Daugavas piesārņošanu nevajadzētu uztraukties, jo, ja arī tur nonāks vielu daudzums, tas lielajai upei ar spēcīgo straumi radīs nenozīmīgu kaitējumu, tā VVD speciāliste.

Jasinskis sacīja, ka tiem, kuri saņem ūdeni centralizēti, nav pamata satraukties, ka tajā varētu būt nonācis ķīmiskais piesārņojums. Savukārt Mārupītes un Māras dīķa ūdeni nekādā gadījumā nevajadzētu lietot uzturā, bērni un mājdzīvnieki būtu jātur pa gabalu no ūdenstilpēm, to ūdeni nevajadzētu izmantot dārza laistīšanā līdz ūdens kvalitāte atkal būs normas robežās. Līdz tam brīdim arī tiks ņemti ūdens paraugi, teica Kurmahere. Ūdens paraugu analizēšana prasa vislielākos ieguldījumus no valsts puses, pārējo sedz uzņēmēji saskaņā ar savstarpējām vienošanām.

Jasinskis sacīja, ka svētdien ir nobloķēta ķīmisko vielu ieplūšana Mārupītē, aizberot notekgrāvjus pie lietus ūdens kolektora. Uzņēmums "Eco osta" svētdien piesaistīta piesārņojuma izsūknēšanai no notekgrāvjiem. Līdz šim ir izsūknēti 680 kubikmetru piesārņotā ūdens.

Notiek sarunas ar bīstamo atkritumu savākšanas kompāniju "BAO", lai tā savāktu nodegušajā noliktavā palikušās ķīmiskās vielas. Pagaidām degušajā noliktavā ir bīstami iet, jo jānostiprina tās konstrukcijas. Šo jautājumu risina tās apsaimniekotājs - SIA "Eco Lab". Uzņēmums nodarbojas ar ķīmisko vielu un to maisījumu importu un tirdzniecību Latvijā. "Eco Lab" noliktava atbildusi visām prasībām, teica Jasinskis, nosakot: "Kādas tās prasības ir, tādas ir."

Ugunsdzēsēji, pēc Jasinska un arī VARAM pārstāvja domām, ir bijuši uzdevuma augstumos un neko pārmest ugunsnelaimes novēršanā viņiem nevarot. "Izdarīja vēl vairāk nekā varēja - pasargāja citas ēkas. Sekas varēja būt daudz lielākas, bet tagad zaudējumi ir vidēji," tā Bebris.
Paši ugunsdzēsēji gan pasākumā atzina, ka sākumā nenojauta, ka ugunsdzēšanā izmantotais ūdens ar noliktavā esošo ķīmiju varētu ieplūst Mārupītē. Upīti no ugunsnelaimes vietas nevarēja pamanīt, jo tā atradās visai patālu - apmēram 400 metru attālumā.

Jau vēstīts, ka Mārupes novadā svētdienas naktī dega ēku kompleksa "Baltais vējš" angārs, kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē. Ugunsgrēks izcēlās aptuveni pusnaktī noliktavā ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēkā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam notekgrāvjos un pēcāk Mārupītē un Māras dīķī.

Par notikušo sākts kriminālprocess. Netiek izslēgts, ka ugunsgrēks noliktavā ar ķīmiskajām vielām bija ļaunprātīgas rīcības rezultāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!