Nacistu "īpašajā arhīvā", ko Padomju Savienība konfiscēja Vācijā 2.pasaules kara beigās, ļoti iespējams ir informācija, kas saistīta ar Konrādu Kalēju un citiem baltiešiem, kas dienējuši nacistiskajās vienībās.
Šādu viedokli paudis zinātnieks, kurš iepazinies ar šī arhīva materiāliem.

"Jā, es domāju, ka šajā arhīvā kaut kas varētu būt, jo tajā ir informācija par igauņu, latviešu un lietuviešu vienībām, kas cīnījās kara sākumā," atbildot uz aģentūras BNS jautājumu, sacīja "Kohvēga fonda" vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Valērijs Kuļišovs.

"Kohvēga fonds" prezentēja savu jauno grāmatu "The Very Beginning: Germany 1933-1939" ("Pats sākums: Vācija 1933-1939"). Tā ir pirmā grāmata sērijā "Holokausta anatomija". Grāmata sarakstīta, izmantojot nacistu arhīvus, kas glabājas Maskavā un tagad atvērti izpētei.

Kuļišovs sacīja - par spīti tam, ka dokumenti pieejami vēsturniekiem jau kopš 1992.gada, līdz šim ir izpētīta tikai neliela daļa arhīva materiālu.

Taču Kuļišovam ir zināms, ka arhīvos atrodas arī dokumenti par Vācijas SS personālu, tai skaitā SS locekļu personīgās lietas. Arhīvos atrodoties arī to personu saraksti, kas sadarbojās ar nacistiem.

Taču, pēc Kuļišova domām, visvērtīgākā informācija par kara noziegumos aizdomās turētajiem atrodama VDK arhīvā, jo PSRS drošības dienests ļoti rūpīgi izmeklējis ikvienu lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!