Foto: PantherMedia/Scanpix
Jaunais gads Matīšos atnācis ar veco problēmu. Matīšniekiem joprojām nav piemērotu telpu lielākiem kultūras pasākumiem, raksta portāls "eliesma.lv".

Kaut arī pērn ekspluatācijā nodotajā multifunkcionālajā centrā neliela zāle kultūras pasākumiem ierīkota, tā ir krietni par mazu matīšnieku vajadzībām, jo vienuviet neļauj pulcēt vairāk par 50 cilvēkiem.

Vienīgā alternatīva joprojām ir pamatskolas aktu zāle, kurā arī teātrim un kora dziedāšanai piemērota skatuve. Taču arī šeit nav iespējams pulcēties vairāk par 100 cilvēkiem.

Savukārt Matīšu kultūras nams, kurā ir visa pasākumiem nepieciešamā infrastruktūra, ir pamests. Matīšu pašvaldība šo vēsturiskas nozīmes īpašumu pazaudēja juridiski pārākajai SIA Valmieras reģiona patērētāju biedrībai. Kopš tā brīža vietējiem iedzīvotājiem nama durvis ir slēgtas.

Vēlme atgūt Matīšu kultūras namu Valmieras ielā 16 sabiedrības vajadzībām nav zudusi. Vietējā iniciatīvas grupa ar aktīvisti Birutu Hinci priekšgalā. Tiesa, situācija ir sarežģīta. Pat juridiski ēku atgūstot, nelielajai pirkuma naudai nāktos jāpiepluso daudzus simtus tūkstošu eiro, lai aprīkotu mūsdienu vajadzībām atbilstoši. Nemaz nerunājot par telpu ikdienas uzturēšanas izdevumiem.

Matīšu pagasts ar nedaudz vairāk par tūkstoš iedzīvotājiem šādu uzdevumu pašu spēkiem nevar īstenot. Arī visā Burtnieku novadā tik lielas naudas summas, visticamāk, nav.

Jaunievēlētā novada dome gan apņēmusies gādāt par matīšnieku prasībām pēc kultūras. Vecā gada nogalē domes priekšsēdis nāca klajā ar ieceri par kompaktas — 300 kvadrātmetru lielas zāles būvniecību pie multifunkcionālā centra Skolas ielā 11.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!