Labklājības ministrija (LM) prognozē, ka 1.oktobrī kārtējās indeksācijas rezultātā pensijas, kuras nepārsniedz 135 latus, varētu palielināties vidēji par 6,64 latiem. Pensijas tiek indeksētas atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" ņemot vērā faktisko inflāciju un vidējās apdrošināšanas iemaksu algas reālo pieaugumu.
Gandrīz par septiņiem latiem indeksācijas rezultātā pensijas apmērs pieaugs aptuveni 551 tūkstotim pensionāru. Plānotais indekss pensijām, kuras nepārsniedz 135 latus, ir 1,0833, informē Labklājības ministrijas Komunikācijas departamentā.

"Pašreizējās ministrijas prognozes liecina, ka vairāk kā pusmiljonam pensionāru pensiju apmērs šī gada laikā pēc abām indeksācijām būs pieaudzis vidēji par desmit latiem. To ietekmējusi ne tikai inflācija, bet arī tas, ka cilvēki aizvien biežāk izvēlas strādāt legāli un veic lielākas sociālās iemaksas, kas savukārt palielina vidējo iemaksu algu," uzsver labklājības ministre Dagnija Staķe.

Vidējā apdrošināšanas iemaksu alga ir tā alga, no kuras vidēji valstī tiek veiktas sociālās iemaksas. 2005.gadā iemaksu algas apmērs bija 219,92 lati, bet 2004.gadā - 191,84 lati.

Vienlaikus ministre arī atgādina, ka indeksācija nav atkarīga no valsts sociālās apdrošināšanas budžeta izpildes, bet gan no valsts ekonomiskās attīstības.

Indeksācija ir paredzēta, lai kompensētu pensionāru pirktspējas samazināšanos inflācijas dēļ. Pensijas līdz 135 latiem (trīskārša sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā) tiks indeksētas, ņemot vērā gan patēriņa cenu (inflācijas) indeksu, gan 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma.

Atgādināsim, ka saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām" indeksācija tiek veikta divas reizes gadā – aprīlī un oktobrī. Šī gada aprīlī gandrīz 559 tūkstošiem pensionāru, kuriem pensijas apmērs nepārsniedza 135 latus, pensijas tika indeksētas vidēji par 3,05 latiem, ņemot vērā faktisko inflāciju. No valsts sociālās apdrošināšanas budžeta šim mērķim tika atvēlēti 15,5 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!