Mazo spēkstaciju biznesā, kurā ar likumu noteikts obligātais enerģijas iepirkums par dubultu tarifu, darbojas ekonomikas ministra Aigara Kalvīša biznesa partneris firmā "Baltic Foods" Edgars Kārklis, kuram pieder puse firmas Braslas hidroelektrostacijs (HES) kapitāla.
Tā ceturtdien raksta "Diena", kas, pētot "Latvenergo" sniegtos datus par mazo HES biznesā strādājošajām firmām, atklājusi, ka "šī joma perspektīva šķitusi ne vien TB/ LNNK ministram Robertam Zīlem un viņa domubiedriem, bet arī ekonomikas ministra Aigara Kalvīša (Tautas partija) biznesa partnerim".

Laikraksts norāda - atšķirībā no Zīles, kas kā firmas "Malēnija" dalībnieks kopā ar uzņēmējiem Aldi Čeksteru un Gati Deksni iesaistījies mazo HES biznesā un ir līdzīpašnieks vismaz divām spēkstacijām, kuru ienākumi pērn bijuši ap 96 tūkstošiem latu, Kalvītis pats oficiāli nav HES īpašnieku vidū, bet starp tiem ir Kārklis.

Braslas HES ir viena no četrām mazo spēkstaciju sabiedrībām, kas pērn no "Latvenergo" par elektroenerģiju saņēmusi lielākos ienākumus - vairāk nekā 100 tūkstošus latu. Braslas HES ienākums bijis aptuveni 106 tūkstoši latu, raksta "Diena".

Laikraksts piebilst, šogad februārī firma ieguvusi atļaujas vēl vismaz divu citu HES būvei. Rīkojuma projektus par atļauju izsniegšanu pēc visu nepieciešamo dokumentu iesniegšanas un pārbaudes Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamentā, paraksta ekonomikas ministrs.

Kalvītis "Dienai" sacījis, ka pašam nav īpašuma daļas mazo HES firmā, līdz ar to viņš arī nevarot spriest, vai šī biznesa joma ir perspektīva. Vaicāts par sava biznesa partnera izvēli darbībai mazo ūdens spēkstaciju jomā, ministrs atzinis, ka par to neko daudz nezinot.

"Man nav nekādas juridiskas saistības ar šo firmu, un šeit nav nekāda interešu konflikta. Kārklis ir mans kursa biedrs. Es daudzus cilvēkus Latvijā pazīstu, bet tas neko nenozīmē. Šis jautājums par HES ir smieklīgs. Te nekāda konflikta nav!" teicis ministrs.

"Diena" atgādina, ka arī Zīle iepriekš ir teicis, ka uzņēmējdarbībai mazo HES jomā nav saistības ar interešu konfliktu.

"Tomēr fakts, ka ministri vai viņu biznesa partneri - pieredzējuši uzņēmēji - iesaistījušies šādā biznesā, netieši apliecina "Dienas" jau iepriekš pieļauto: mazo HES darbības atbalstam, Saeimai ar likumu nosakot dubulto tarifu to ražotās enerģijas obligātai iepirkšanai, ir visai nosacīta saikne ar lauku uzņēmēju, zemnieku saimniecību atbalstu. Šī joma pamatā gājusi biznesa ceļu," norāda laikraksts.

Kopumā šā gada sākumā valstī darbojas vairāk nekā 100 mazo HES. Ekonomikas ministrijas dati liecina, ka šogad izsniegtas vēl 45 atļaujas to darbībai, 12 no tām saistītas ar esošo HES jaudas palielināšanu, bet pārējās 33 ir jaunceļamas spēkstacijas.

"Diena" raksta, ka divi no visiem jaunajiem HES, kas saņēmuši ministra atļaujas, saistīti arī ar viņa partnera firmu Braslas HES. Viena atļauja izsniegta enerģijas ražošanai Spridzēnu HES uz Aiviekstes upes. Tās jauda ir 1,2 MW, kas salīdzinājumā ar citiem mazajiem HES ir liels enerģijas ražošanas apjoms. Otrā jaunā HES ir SIA "Annenieku ūdens dzirnavas", kuras jauda ir 0,3 MW. Kā 50% Braslas HES īpašums dzirnavas reģistrētas 1.februārī, vēl pirms atļauja bija piešķirta. Līdzīpašnieks šajā dzirnavu firmā ir arī Rīgas piena kombināta komercdirektors Jānis Vaivods.

Laikraksts arī norāda - lai arī ministrs attiecības ar Kārkli dēvēja par studiju gadu pazīšanos, fakti šo raksturojumu neapstiprina. Firmā "Baltic Foods" abi darbojas kopš 1998.gada. Kārklis ir tās līdzīpašnieks un prezidents. Tāpat kā Kalvītim, viņam uzņēmumā pieder 20% kapitāla. 50% firmas pieder Lielbritānijā reģistrētai "Murray Vernon Ltd". Kalvītis bijis "Baltic Foods" valdes loceklis.

Kopā ar Kārkli ministrs darbojies arī Piensaimnieku centrālajā savienībā, kurā līdz ievēlēšanai Saeimā Kalvītis bija valdes priekšsēdis, bet Kārklis - tirdzniecības nodaļas vadītājs, raksta "Diena", piebilstot, ka kopējs bizness abiem ir arī firmā "Vienotais apgādes centrs", kurā katram pieder 18,5% kapitāla, ministra daļas tajā gan nesen noformētas kā sievas īpašums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!