Foto: LETA
Rūpēties par savu veselību un līksmot ar mēru Dziesmu un deju svētku dalībniekiem iesaka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi (NMPD). Viņi sagatavojuši ieteikumus, kā svētkos nekaitēt veselībai.

Mediķi svētku dalībniekiem vispirms jau iesaka saudzēt sevi – saspringtajā mēģinājumu un koncertu grafikā atrast laiku, lai atpūstos, neaizrauties ar ballītēm naktīs, to vietā atvēlot laiku miegam.

Arī jāatceras, ka atpūsties ir svarīgi, jo citādi dalībnieks kaitēs savai veselībai un svētki var beigties pat īsti nesākušies. Tāpat arī aicina uzņemt ūdeni pietiekošā daudzumā, atturēties no kafijas, tējas alkohola, saldinātiem dzērieniem, jo tie slāpes neremdina, un ēst pārdomāti.

NMPD arī rosina arī līdzi ņemt sev nepieciešamos, ārsta nozīmētos medikamentus - gan ikdienā lietojamos, gan "krīzes" situācijām paredzētos.

NMPD arī rosina meklēt mediķu palīdzību, ja mēģinājumu vai svētku pasākumu laikā rodas veselības problēmas, ja gūta kāda trauma un ja vairākiem kolektīva dalībniekiem ir līdzīgas sūdzības. Tāpat arī ziņot, ja ir šādas infekcijas slimības pazīmes – paaugstināta ķermeņa temperatūra vienlaikus ar caureju,vemšanu, ir dzeltena āda, gļotāda vai acu āboli, ir izsitumi.

Savukārt, ja dalībnieks slimo ar hronisku slimību un tās paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, kopā ar dalībnieka karti nēsā līdzi zīmīti, kurā norādīts personas vārds, uzvārds,saslimšana un zāles, kuras lieto).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!