Foto: Latvijas armija

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Asinsvadu ķirurģijas nodaļas vadītājs Vitālijs Zvirgzdiņš ar Nacionālo bruņoto spēku helikopteru devies uz Madonas slimnīcu, lai sniegtu palīdzību kādam 28 gadus vecam vīrietim, kurš bija guvis smagu traumu darbavietā.

Cietušais strādājis gaterī. Kādā brīdī no zāģmateriāla atdalījies gandrīz metru garš un 3,5 centimetrus plats koka šķilas gabals, kas caururbis vīrieti cirkšņa rajonā. Pēc smagās traumas cietušais nogādāts Madonas slimnīcā, kur slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītājs Ivars Pudāns pieņēma operatīvu lēmumu vērsties pēc palīdzības pie kolēģiem no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas.

"Pēc 40 minūšu lidojuma ar helikopteru jau biju Madonas slimnīcā un vēl pēc pusstundas veicām griezienu, jo šādos gadījumos dārga ir katra minūte. Koks, kas, traumējis pacientu, bija sadragājis muskuļaudus un pārrāvis artēriju. Cietušo vīrieti no smagām komplikācijām glāba tikai tas, ka priekšmets bija iedūries tieši šajā vietā jo, ja tas notiktu nedaudz augstāk vai zemāk sekas varētu būt daudz smagākas", norāda Zvirgzdiņš.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī, kurā no visas Latvijas nonāk pacienti ar dažādām smagām saslimšanām un traumām. Tāpat speciālisti regulāri dodas uz citām slimnīcām, lai sniegtu palīdzību komplicētos gadījumos, kad pacientu nav iespējams transportēt.

"Pašlaik pacients jūtas apmierinoši un viņa veselībai briesmas vairs nedraud, domāju, ka pēc dažām dienām varēsim pacientu izrakstīt no slimnīcas un viņš turpinās atveseļošanos mājas apstākļos. Nākamajā dienā pēc operācijas pacients jau varēja pats pārvietoties, tā ka nekādu jūtamu paliekošu seku trauma nebūs atstājusi un pēc atveseļošanās pacients varēs atgriezties darbā", stāsta Pudāns.

"Ja kaut kas ir traumējis ķermeni, nekādā gadījumā nedrīkst pašrocīgi iedūrušos priekšmetus kustināt un mēģināt izvilkt jo tā cietušā stāvokli var padarīt tikai sliktāku. Obligāti pēc iespējas ātrāk ir jāvēršas pēc palīdzības pie mediķiem, kuri tālāk izlems kā rīkoties un sniegs nepieciešamo palīdzību. Tāpēc jāuzteic cietušā pacienta darba kolēģi, kuri visu izdarīja pareizi un nemēģināja saviem spēkiem izvilkt svešķermeni jo tā kā tas bija pārrāvis artēriju, tikko būtu mēģināts to kustināt sāktos strauja asiņošana", atgādina Zvirgzdiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!