Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ņemot vērā, ka turpmākās nedēļas nogales norisināsies virkne dažādu festivālu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi un Slimības profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina festivāla apmeklētājus it visā ievērot mērenību, informēja dienesta pārstāve Arita Freimane.

Tāpat mediķi un speciālisti festivāla apmeklētājus aicina jau laikus paņemt līdzi visu nepieciešamo veselīgai un drošai izklaidei.

Pēc Freimanes paustā, dodoties uz festivālu, jāņem līdzi sev nepieciešamie medikamenti. Zālēm noteikti jābūt līdzi tiem festivāla apmeklētājiem, kuri slimo ar kādu hronisku saslimšanu, piemēram, cukura diabētu, astmu vai ko citu. Tāpat līdzi medikamenti jāņem tiem, kuriem mēdz būt alerģiska reakcija, piemēram, no kukaiņu dzēlieniem un pārtikas produktiem. Noderēšot arī plāksteri, pretsāpju tabletes un medikamenti vēdergraizēm.

Tā kā laika apstākļi šovasar ir mānīgi, mediķi uz festivālu aicina ņemt līdzi atbilstošs apģērbs - saulē labāk esot iet gaišā, ērtā apģērbā un ar cepuri galvā, bet, ja laiks solās būt vēss, nevajadzētu aizmirst par siltāku jaku vai lietusmēteli. Mediķi aicina ņemt līdzi arī saules aizsargkrēms, jo tas pasargās no ādas apdegumiem, kurus var viegli iegūt, ja vairākas dienas nākas pavadīt pļavā pie skatuves vai pludmalē.

Festivāla apmeklētājiem noteikti vajadzētu dzert daudz ūdens, uzsvēra Freimane, kura piebilda, ka īpaši svarīgi tas ir karstā laikā - ūdens, kas uzņemts pietiekamā daudzumā, palīdzēs izvairīties no pārkaršanas un karstuma dūriena. Mediķi aicina atcerēties, ka alkohols un stipra kafija slāpes neremdina, bet gan vēl vairāk pastiprina dehidratāciju jeb organisma atūdeņošanos, kas var būt ļoti bīstami. Arī saldinātie dzērieni slāpes nemazina, piebilda Freimane.

Pavadot festivālā vairākas dienas, mediķi un speciālisti aicina neizlaist ēdienreizes un neaizvietot maltīti ar saldumiem. Festivāla laikā, pēc Freimanes teiktā, jāēd pārdomāti, lai būtu spēks un enerģija. "Neņem uz festivālu līdzi pārtiku, kas ātri bojājas. Gaļa, pastētes, desa, zivis, kūkas ar krēmiem, piena produkti, salāti ar krējumu vai majonēzi un citi līdzīgi produkti turēti teltī, nevis ledusskapī, ātri sabojāsies. Tāpat sargies no lapsenēm un bitēm, raugies, lai šie lidoņi nav tavā dzērienā vai ēdienā," stāsta Freimane.

Tā kā festivāli bieži norit meža ielokā un pļavā, mediķi aicina apmeklētus sargāt sevi no ērcēm. Svarīgi lietot ērču atbaidošu līdzekli, kā arī dienas gaitā rūpīgi pārbaudīt, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Ja ērce tomēr piesūkusies, nevajadzētu pašam censties to noņemt, bet gan vērsies pie mediķiem festivāla norises vietā, aicina Freimane.

Tāpat NMPD mediķi atgādina, ka nereti alkohols iet roku rokā ar pārgalvību, tāpēc vajadzētu ievērot mērenību. Mediķi aicina pieskatīt draugus un citus tuvākos, kā arī atceries, ka alkohols un peldēšanās nav savienojami, proti, reibumā nedrīkst peldēties, lēkt ūdenī no augstuma uz galvas vai kājām, tāpat nevajadzētu iet peldēties vienam vai naktī.

Savukārt, ja festivāla laikā pasliktinās pašsajūta vai gūta trauma, nekavējoties jāvēršas pie mediķiem. Palīdzību tādos festivālos kā "Positivus", "Laba daba" un "Summersound" varēs saņemt gan pirmās palīdzības punktos, gan NMPD brigāžu mašīnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!