Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome otrdien vienbalsīgi nolēma turpināt gatavoties mediķu streikam, un paralēli tam iesniegt pieteikumu tiesai pret Latvijas valsti par iepriekšējos gados pieņemto normatīvo aktu nepildīšanu un dažu simtu miljonu latu piedziņu par labu mediķiem.
LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris portālam "Delfi" pastāstīja, ka arodbiedrība ir sadalījusi savas prasības divās daļās: tiesībstrīda un interešu prasībās. Tiesībstrīda prasības, kas attiecas uz valdības iepriekšējos gados pieņemto lēmumu nepildīšanu arodbiedrība ir gatava aizstāvēt tiesā. LVSADA, konsultējoties ar attiecīgiem speciālistiem gatavo pieteikumu tiesas procesa uzsākšanai, kura rezultātā LVSADA varētu pieprasīt no valsts dažus simtus miljonus latu.

LVSADA uzskata, ka valdība netur iepriekšējos gados dotos solījumus paaugstināt veselības aprūpes sistēmā strādājošo darba samaksu, tādējādi apdraudot Ministru kabineta rīkojuma "Par vidēja termiņa budžeta mērķiem un prioritārajiem attīstības virzieniem 2008.-2010.gadā" izpildi. Pašreizējais valdības akceptētais finansējums 2008. - 2010. gadam neļaus turpināt 2006. un 2007. gadā sekmīgi uzsākto darba samaksas reformu veselības aprūpē saskaņā ar programmas "Cilvēkresursu attīstība veselības aprūpē 2006. - 2015. gadam" ieviešanas plānu.

Savukārt interešu prasību aizstāvībai LVSADA padome ārkārtas sēdē vienbalsīgi nolēma turpināt gatavošanos streikam. Līdz 8. oktobrim katrai veselības un sociālās aprūpes iestādei ir jāinformē arodbiedrība par to, vai tā piedalīsies streikā, kā arī jāiesniedz priekšlikumi iespējamajam streika ilgumam un jānorāda potenciālais dalībnieku skaits.

Keris norādīja, ka šīs aktivitātes ir LVSADA reakcija uz valdības nevēlēšanos sākt sarunas ar arodbiedrību.

Oktobra pirmajā nedēļā paredzēts kārtējā izlīgšanas komisijas sarunu kārta, kurā LVSADA tiksies ar Veselības ministrijas un valdības pārstāvjiem. Atkarībā no tā, cik šīs sarunas būs rezultatīvas, nākamajā LVSADA padomes sēdē, kas paredzēta 16. oktobrī, tiks lemts par tālāko rīcības stratēģiju. Keris pastāstīja, ka gadījumā, ja arodbiedrībai izdosies vienoties ar valdību, LVSADA ir gatava atteikties no tiesvedības vai streika, taču pie mazāk labvēlīga iznākuma, turpinās cīņu par savu prasību izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!