Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ceturtdien nolēma nerīkot protesta akcijas, streikus vai mītiņus, jo uzskata, ka Veselības ministrija (VM) savus solījumus ir daļēji pildījuši un algas palielinājums no 1.septembra ir paredzēts.
Uz arodbiedrības sēdi bija sapulcējušies aptuveni 70 ārstniecības iestāžu pārstāvju. Veselības ministre Ingrīda Circene uzreiz pēc sēdes atklāšanas atvainojās, ka varēs diskusijā piedalīties tikai 30 minūtes, jo viņai esot jāsteidzas uz kādu citu pasākumu. Klātesošajos tas izraisīja sašutumu un izbrīnu. Bija mediķi kas izsaucās: "Lieliski, atkal jūs mūs neuzklausīsiet. Vienreizēja attieksme!"

Arodbiedrības priekšsēdētāja Ruta Vīksna, sēdi atklājot, sacīja, ka "šodien ļoti rūpīgi ir jāizvērtē, kā pašreizējā situācijā rīkosimies, jo mums ir doti solījumi, kas simtprocentīgi nav izpildīti".

Savukārt Circene pauda viedokli, ka algas palielinājums par 40 latiem, sākotnēji cerēto 50 latu vietā, arī ir liels sasniegums. "Nevaram šodien runāt, ka solījumi netiek pildīti, jo ir panākts reāls algas pielikumus, turklāt arī pacientu maksas netiks palielinātas," atzina Circene.

VM valsts sekretārs Uldis Līkops klātesošajiem paskaidroja, ka ir divi veselības aprūpes virzieni, kuros nepieciešams veikt uzlabojumus un pie kā ministrija strādā. Kā pirmo Līkops atzīmēja algu palielināšanu mediķiem, bet kā otro pieminēja nepieciešamību amortizācijā ieguldīt lielākus līdzekļus. "Neviens ārsts kaut vai ar tūkstošs latu lielu algu negribēs sēdēt zem slimnīcas caurā jumta," pavēstīja sekretārs.

Ministrei vairāku slimnīcu pārstāvji uzdeva jautājumus par atalgojumu. Viņi prasīja paskaidrojumus, kāpēc alga ir palielināta tikai par 40 latiem, nevis 50 latiem. Ministre uz jautājumiem, pēc pārstāvju domām, atbildēja nekonkrēti. "Jūs, ministre, pat nevēlaties ieklausīties, jūs neatbildat uz jautājumiem precīzi, visas atbildes ir miglainas un nekonkrētas."

"Es saprotu jūsu pārmetumus, bet sākotnēji patiešām bija plānots, ka algu izdosies palielināt vairāk, nekā tas šobrīd ir izdevies, bet arī jau paveiktais ir liels panākums. Līdzko radīsies iespēja un būs līdzekļi, mēs atkal mēģināsim rast kādu risinājumu šī brīža situācijai," atkārtoti sacīja Circene un devās no sēdes prom. "Jūs varat lamāt valdību un teikt, ka tā nekā nedara, bet saprotiet taču, ka algas pielikums ir krietni lielāks par desmit vai trīsdesmit santīmiem," klāstīja Līkops.

Vairāki mediķi pauda neapmierinātību, ka VM naudu slimnīcām ir iedalījusi, lai speciālisti saņemtu algas palielinājumu, bet pašreizējā situācijā, ja slimnīcas ārsts izlems vispirms naudu ieguldīt remontā, tad palielinājums nebūs.

Līkops atzina, ka tāda situācija ir, bet slimnīcas iekšējās lietās atteicās iejaukties un paskaidroja: "Jums pašiem ir jātiek galā ar šo jautājumu, mēs tur iejaukties nevaram, jo tā nav mūsu kompetence."

Padome sēdē arī konstatēja un apstiprināja, ka ministrija vairāku jautājumu risināšanā nav konsultējusies ar arodbiedrību, tomēr arī tas nebija pietiekams iemesls, lai rīkotu piketu. "Mums ar ministri patiešām ir kontakts, viņa mani personīgi informē par iecerēm, bet tā jau nav saskaņošana," pauda Vīksna.

Biedrība nolēma ministriju informēt, ka ir neapmierināta ar to, ka algu samazināšana no plānotajiem 200 latiem līdz 190 latiem septembrī un novembrī no 190 latiem līdz 175 latiem notikusi bez saskaņošanas Izlīgšanas komisijā.

Tāpat biedrība nolēma VM informēt par visiem pārējiem konstatētajiem faktiem, ko ministrija neesot izpildījusi. "Gaidīsim, ko ministre mums atbildēs, bet līdz tam mītiņus nerīkosim," atklāja Vīksna.

No 1.septembra slimnīcas ārsti bez piemaksām par papildu stundām naktīs, svētku dienās un citām piemaksām, kā arī bez nodokļu atvilkumiem saņem 185 latus, māsiņas - 108,15 latus, bet sanitāri un palīgi saņem 82,6 latus.

Novembrī ir paredzēts, ka ārsti bez piemaksām un nodokļu atvilkumiem saņems 203,49 latus, māsiņas - 118,37 latus, bet sanitāri saņems 85,50 latus.

LVSADA nosodīja valdību par iecerēto līdzekļu samazinājumu veselības aprūpei, tādēļ reģionālajās organizācijās grasījās lemt par konkrētām protesta akcijām.

Ministru prezidente Einara Repšes trešdienas izteikumi, kuros viņš koalīcijas partnerus saistīja ar noziedzīgo pasauli, uzskatāmi par "pēdējo pilienu koalīcijas partneru pacietības traukā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!