Foto: DELFI
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ceturtdien protesta akcijā plāno pulcēt no 500 līdz 1000 cilvēku, sacīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

Kā norāda Keris, protests plānots darba dienā, līdz ar to ir grūti prognozēt, cik daudz cilvēku atnāks, tomēr arodbiedrība dara visu iespējamo, lai iedzīvotāji būtu informēti par šo akciju. Mediķi vēlās panākt, lai nozarei tiktu atvēlēts pienācīgs budžets, bet patlaban veselības aprūpei tiek plānoti 446 miljoni latu jeb 3,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tikmēr kaimiņu valstīs - Lietuvā un Igaunijā - veselības aprūpei atvēl ap 6% no IKP, uzsver Keris, piebilstot, ka tur nozares finansējuma apjomam ir tendence pieaugt.

LVSADA uzskata, ka, pieaugot nozares budžetam, jāsamazina pacientu līdzmaksājumi, jāpalielina mediķu algas, jānodrošina plānveida veselības aprūpe, reāli jāplāno neatliekamās medicīniskās palīdzības apjoms, kā arī jāattīsta ambulatorie pakalpojumi, taču ne uz stacionāra pakalpojuma samazinājuma rēķina.

Protesta akcija, kas plānota ceturtdien no plkst.10 līdz 11 pie Saeimas ēkas, ir saskaņota Rīgas domē. Ja akcijas dalībnieki netiks uzklausīti no Saeimas deputātu puses, viņi dosies gājienā uz Rīgas pili, kur protesti turpināsies.

Kā ziņots, pēc Veselības ministrijas sniegtās informācijas, nākamgad veselības aprūpes budžeta izdevumi uz vienu iedzīvotāju būs 223,5 lati, kas būs augstākais rādītājs kopš 2008.gada, kad izdevumi uz vienu iedzīvotāju bija 253,9 lati. 2009.gadā veselības aprūpes budžeta tēriņi uz vienu iedzīvotāju bija paredzēti 222,8 latu apmērā, 2010.gadā - 220,6 latu apmērā, savukārt 2011.gadā - 218,2 latu apmērā.

Kopumā Veselības ministrijas budžets nākamgad tiek plānots 457 miljonu latu apmērā, savukārt pamatfunkciju nodrošināšanai paredzēti 446 miljoni latu. Budžeta projektā ambulatorai un stacionārai aprūpei paredzēti aptuveni 260,2 miljoni latu, kompensējamiem medikamentiem - 75 miljoni latu, savukārt neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai - 30,28 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!