Foto: LETA

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB), Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA), Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) un Latvijas Māsu asociācija (LMa) aicina Valsts prezidentu, Saeimu, Ministru prezidentu un valdību uz kopīgu tikšanos, lai nekavējoties pārrunātu plānoto valsts finansējumu veselības nozarei šogad un nākamajos gados, portālu "Delfi" informēja LĀB pārstāve Evija Ansonska.

Mediķu organizācijas aicina pārrunāt valsts finansējuma ietekmi uz sabiedrības veselību, valsts ilgtspējīgu attīstību un drošību.

Veselības nozarē strādājošo organizācijas uzskata, ka izeju no kritiskās situācijas nozarē ir iespējams rast, tikai visiem apsēžoties pie viena galda un kopīgi meklējot efektīvus risinājumus.

Tāpēc organizācijas aicina valsts augstākās amatpersonas iespējami ātri rast iespēju visiem tikties klātienē, lai 2023. gada un nākamie valsts budžeti risinātu, nevis padziļinātu problēmas veselības aprūpes nozarē, uzsvērts vēstulē.

Jau ziņots, ka valdība 2023. gada budžetā ir noteikusi piecus prioritāros attīstības virzienus – drošība, izglītība, enerģētika, konkurētspēja, kā arī dzīves kvalitāte, cilvēka un sabiedrības veselība.

Prioritārajam virzienam "Dzīves kvalitāte, cilvēka un sabiedrības veselība" tiks novirzīti 600 miljoni eiro, no kuriem 2023. gadā 161,5 miljoni eiro. Absolūti lielākā daļa no tā tiks piešķirta veselības nozarei, tam seko valsts pārvaldes kapacitātes stiprināšana un atbalsts minimālo ienākumu palielināšanai.

Tāpat 2023. gada budžetā 166,2 miljoni eiro novirzīti mediķu algām, 110 miljoni eiro - veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanai, bet 45 miljoni eiro veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai.

Mediķu organizācijas nav mierā ar piešķirto finansējumu, uzsverot, ka papildu piešķirtie līdzekļi ir nepietiekoši, lai atrisinātu visas nozares problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!