Foto: DELFI
Mednieku un dārzkopju vērojumi liecina, ka šī ziema būs silta un vienmērīga.

Kā stāstīja Baltinavas mednieku kluba "Vientuļie vilki" vadītājs Ojārs Lācis, decembra sākumā nomedīto mežacūku liesa bijusi vienmērīgi gluda, kas ir zīme, ka stiprs sals un dziļš sniegs šoziem diezin vai ir gaidāms.

"Līdz šim esam nošāvuši vien 40 no 160 mežacūkām, kas pienākas mūsu kolektīvam, jo nav sniega, un tas apgrūtina medības. Taču Krievijas pierobežā ir ļoti daudz vilku un lūšu, kuri Latvijas teritorijā ieklīst no Krievijas. Apkārtējie cilvēki vai ik pārdienu man ziņo, ka redzējuši vilku pēdas vai pilnmēness naktī Ploskīnes purva tuvumā dzirdējuši vilku gaudošanu," stāstīja Lācis.

Pagājušajā piektdienā, 23.decembrī, mednieks pamanījis pļavā nokostu stirnu. Vakarā aizgājis uz vakti un jau pēc pusstundas pamanījis nākam lūsi, kuru izdevies nošaut. "Lai arī grāmatās par šo dzīvnieku ir teikts, ka tas ir ļoti piesardzīgs, šajā reizē tas mani nepamanīja. Lūsis svēra 32 kilogramus un bija gandrīz divus metrus garš," teica mednieku kolektīva vadītājs.

Arī dārzniece Biruta Circene Balvu novadā pēc mājas cūkas liesas prognozē, ka ziema nebūs gara un barga, jo pirms svētkiem kautajai cūkai bijusi īsa un vienādi bieza liesa.

Dārzniece atzīst, ka pēdējos gados pēc zīmēm dabā esot diezgan grūti prognozēt laika apstākļus. Piemēram, pēc koku dzeltēšanas un lapkriša vairs nevarot īsti spriest par to, kāda būs ziema. Citādi esot ar posmtārpiem un abiniekiem, jo ne pagājušajā gadā sliekas un vardes dziļi paslēpušās zemē, ne šogad. "Pērn bija bieza sniega sega, bet zeme tā arī nebija sasalusi. Vēl vakar pacēlu aptuveni piecus centimetrus biezu koka dēli, kas viss bija aplipis ar sliekām. Ja tuvotos aukstums, sliekas būtu ielīdušas dziļāk zemē, nevis dzīvotu pie dēļa," sprieda Circene.

Viņa atzīst, ka varbūt vēlāk uz pavasari pusi uznāks kāds sals, bet tagad par ziemas tuvošanos pazīmju maz, pat gulbji Balvu ezeru vēl nav pametuši. "Pirms kāda laika ziedējušas pienenes, tulpju sīpoliem izlīduši asni. Tuvākajās dienās esmu iecerējusi aiziet uz mežu paskatīties, vai gadījumā nav uzziedējusi zalktene, kura parasti zied marta beigās," par saviem dabas vērojumiem stāsta dārzniece, kurai svarīgi zināt, kad un kāds gaidāms pavasaris, lai laikus izaudzētu dēstus.

Kā ziņots, arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes neliecina, ka janvārī iestāsies noturīga ziema.

Ja kādu dienu arī pazemināsies gaisa temperatūra un izveidosies sniega sega, tad jau pēc dažām dienām atkal būs atkusnis. Stabila ziema ar salu un sniegu tuvākā mēneša laikā pagaidām neiezīmējas, sacīja sinoptiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!